Vozači traktora oprezno u prometu

Slika /PU_KA/MUP_slike/traktor02.jpg

Prema statističkim pokazateljima na području Policijske uprave karlovačke tijekom 2022. godine evidentirano je ukupno 12 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora dok je godinu ranije takvih prometnih nesreća bilo 13. U tim prometnim nesrećama u 2022. godini tri osobe su ozlijeđene. Usporedbe radi, tijekom 2021. godine ozlijeđeno je pet osoba.

S obzirom na navedeno i očekivanu pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila, te radnih strojeva na prometnicama, policija će u narednom periodu pojačano provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Ovom prilikom podsjećamo vozače ovih kategorija vozila da u cilju podizanja prometne kulture na višu razinu i smanjenja broja prometnih nesreća vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti kočnica i upravljačkog mehanizma, da registriraju i osiguraju svoja vozila, da ne upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola, te da prilikom izlaska na suvremeni kolnički zastor uklone blato s kotača i posebice obrate pozornost i propuste sva vozila koja se kreću tom prometnicom. Oni koji se ne pridržavaju navedenih odredbi bit će sankcionirani sukladno važećim zakonskim propisima, a kazne za nepridržavanje ovih odredbi kreću se u rasponu od 90 do 2650 eura, a savjesnim ponašanjem vozači ih mogu izbjeći te pridonijeti povećanju svoje sigurnosti i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.