Podsjetnik vozačima osobnih prijevoznih sredstava

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/umodisunovapravila_750x500px_rgb.png
Vozače osobnih prijevoznih sredstava (električni romobil, električni monocikl, hoverboard, segway i druga slična vozila) podsjećamo da je maksimalna dozvoljena brzina 25 km/h, 14 godina je minimalna dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima, a nošenje zaštitne kacige je obavezno. Također, na osobnim prijevoznim sredstvima smije se prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu. Obavezno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozilo mora biti osvijetljeno.
 
Novčanom kaznom od 130 eura kaznit će se vozači osobnih prijevoznih sredstava ukoliko se kreću zabranjenom površinom, nepropisno prelaze kolnik te ostavljaju vozila na prometnoj površini.
 
Vozači osobnih prijevoznih sredstava koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Za postupanje suprotno odredbama propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura.
 
Također, ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha čime bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura.
 
Ujedno, vozači osobnih prijevoznih sredstva moraju upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smiju skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, vući ili gurati predmete. Ukoliko se postupi suprotno ovim odredbama i za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna od 30 eura.
 
Vjerujemo da će vozači uvažiti ove naše savjete u cilju vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu, kako bi bilo što manje tragičnih događaja.