Bonton za vozače

Slika PU_KA/mup_slike/prometna_mladez01.jpg

Sudjelovanje u prometu značajan je dio naše svakodnevnice. Propise i pravila o ponašanju u prometu uglavnom poznajemo ili mislimo da ih poznajemo i o njima ne razmišljamo.

Razmislite o svojem ponašanju tijekom vožnje. Poštujete li propise, izbjegavate li rizične situacije, vozite li oprezno, reagirate li pravodobno i predviđate li postupke drugih? Izbjegavate li opasnosti, prilagođavate li brzinu i položaj svojeg vozila prema drugim vozilima, poštujete li druge?
 
Nije dovoljno poštovati zakon i prometna pravila, nego se treba i kulturno ponašati prema drugim sudionicima u prometu. Ako vozite bolji i jači automobil ili imate viši društveni položaj ne znači da imate veća prava u prometu.
 
Zatvoreni u svom svijetu, obično cijenimo strpljenje onih iza nas, a preziremo strpljenje vozača ispred nas.
 
U prometu svi imamo ista prava i obveze.
 
Kad sjednete u vozilo, ne žurite se, vežite se, udahnite i pripremite se za vožnju.
 
Ako se ne osjećate dobro (zbog ljutnje, bolesti, glavobolje, umora, mučnine, nervoze, depresije i slično), ne vozite automobil. Zamolite nekoga da vas odveze ili se koristite javnim prijevozom.
 
Oprezna vožnja, popustljivost i tolerantnost značajke su dobrih i korektnih vozača. Svi cijenimo one koji u prometu pokazuju svoje namjere, postupno zaustavljaju vozilo i pravodobno se prestrojavaju. Razmislite o tome!
 
Uvijek pokažite drugima svoje namjere: upalite žmigavac na vrijeme, postupno kočite, uključite se u promet ne ugrožavajući druge.
 
Pratite promet oko sebe. Usredotočite se na vožnju i izbjegavajte sve što vam odvlači pozornost: svađu, glasnu glazbu, cigarete, biranje radio postaja, telefoniranje, ...
 
Ne lijepite se na vozilo ispred sebe. To vozača ispred vas čini nesigurnim i nervoznim.
 
Ako svojom vožnjom usporavate promet, nakratko se maknite sa ceste i propustite druge vozače. Nemojte ih prisiljavati da vas pretječu, jer to može biti opasno i za vas i za njih.
 
Nije pristojno tijekom vožnje prijetiti rukama i grimasama drugim vozačima ili im se rugati. Osim što izgledate smiješno, gubite sigurnost u vožnji. Lijepo je zahvaliti znakom ruke za svaki potez kojim vas netko propusti u prometu.
 
Kad parkirate automobil, zauzmite samo jedno parkirališno mjesto. Nemojte zauzeti mjesto nekome tko je već čekao. Pripazite nije li parkirališno mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom.

Prigodom parkiranja ostavite dovoljno prostora za pješake, roditelje s kolicima ili osobe s invaliditetom. Ne zatvarajte ulaze i hidrante. Ne ostavljajte vozilo na spustu nogostupa i na zelenim površinama.

Ako na parkiralištu oštetite nečiji automobil, ostavite poruku sa svojim podacima kako biste se dogovorili za naknadu štete. I vama bi bilo drago da drugi učine isto.
 
Primijetite li da netko ima problema s vozilom, zaustavite se i pitajte treba li pomoć. Jednom će takva pomoć i solidarnost možda zatrebati i vama.
 
Prometni su policajci na cesti za vaše dobro i radi vaše sigurnosti. Budite prema njima uljudni, poštujte njihove upute. Radeći svoj posao, oni nam pomažu u prometu.
 
Nipošto ne bacajte predmete (opuške, prazne boce, papire i slično) iz automobila. Ne gomilajte u vozilu nepotrebne stvari. Provjetravajte svoje vozilo. Vožnja će vam biti ugodnija.
 
Tijekom duljih putovanja zaustavljajte se na odmorištima, krećite se i odmarajte, telefonirajte, osvježite se. Ne ostavljajte otpatke.
 
Čist automobil znak je poštovanja prema sugrađanima.
 
Vozilo održavajte (pranjem, mijenjanjem ulja, rezervnih dijelova i slično) tako da ne ugrožavate okoliš.
 
Vozite li kućne ljubimce ne ostavljajte ih u automobilu, a tijekom vožnje pripazite da budu pod kontrolom.