Uhvaćeno petero krijumčara koji su prevozili strane državljane

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Osumnjičenici su prijavljeni zbog sumnje u počinjenje  kaznenog djela Protuzakonito  ulaženje, kretanje i boravak u Republici  Hrvatskoj, drugoj državi  članici Europske unije ili potpisnice  Šengenskog sporazuma

Foto: ilustracija

Policijski službenici su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke tijekom proteklog vikenda, 13. i 14. svibnja, uhvatili više krijumčara koji su prevozili sveukupno 40 stranih državljana.

Naime, u četiri odvojena slučaja petero stranih državljana, četiri muškarca i jedna žena, nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje, osumnjičeni su da su s ciljem ostvarenja protupravne materijalne koristi, za veći broj stranih državljana i za određenu novčanu naknadu, dogovorili prijevoz preko Republike Hrvatske do drugih zemalja Europske unije.  

Tijekom postupanja policije na terenu 13. svibnja na području općine Cetingrad zaustavljena su dva osobna automobila talijanskih nacionalnih oznaka kojima su upravljali 39-godišnji i 30-godišnji državljani Rumunjske i koji su prevozili svaki po pet stranih državljana. Također, zaustavljen je i osobni automobil srpskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Srbije, a koji je prevozio 10 stranih državljana te osobni automobil ukrajinskih registarskih oznaka u kojim je 29-godišnja državljanka Ukrajine prevozila šest stranih državljana.  

Ujedno, policijski službenici su 14. svibnja na području Karlovca, u Cerovcu Vukmanićkom, zaustavili kombi vozilo mađarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 22-godišnji državljanin Maroka i koji je prevozio 14 stranih državljana.

Tijekom postupanja policije prema stranim državljanima utvrđeno je da se radi o državljanima Turske i Iraka koji su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, nakon čega su predani u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

Zbog  sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma petero osumnjičenih je kazneno prijavljeno.


Prethodni slučajevi sprječavanja krijumčarenja osoba:

Provođenjem kompenzacijskih mjera spriječen protuzakonit ulazak stranaca u Republiku Hrvatsku

Spriječeno krijumčarenje stranaca u Republiku Hrvatsku

Na području Saborskog spriječeno krijumčarenje 14 stranaca u Republiku Hrvatsku

Uhvaćeni krijumčari koji su prevozili strane državljane
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon