PU karlovačka sudjelovala na radionici Udruga osoba s invaliditetom

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Osobe s invaliditetom_prevencija_1210.2023/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

O svakom događaju u kojem smatrate da ste oštećeni kaznenim djelom, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192

Foto: PU karlovačka 

U organizaciji Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, danas, 12. listopada, u prostorijama Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije provedena je radionica „Vrste prijevara i kako ih izbjeći“. Jedna od predavačica ove edukacije je bila i policijska službenica za nadzor, planiranje - prevenciju Policijske uprave karlovačke Anita Gračan.

U  svojem izlaganju osvrnula se na današnje moderno vrijeme inovacija kada su inovativni i načini prijevara poput lažnog predstavljanja počinitelja kada dolaze na kućna vrata te krađe identiteta pozivom ili SMS-om kada prevaranti nastoje doći do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka osoba. Također pokušavaju stupiti u kontakt s osobama i putem društvenih mreža ili e-maila. Policijska službenica ih je upoznala i s romantičnim prijevarama, kako prepoznati lažne stranice banaka te prijevare kod online kupovine jer su takve prijevare uvijek aktualne.

Danas je podsjetila članove i na računalnu prijevaru o kojoj policija redovito obavještava i daje preporuke građanima, međutim, bez obzira na to, dio građana i dalje postaju žrtve tog kaznenog djela.

Ovom radionicom se osobe s invaliditetom nastojalo upoznati i upozoriti na vrste prijevara te kako prepoznati i izbjeći prevarante.

Tijekom predavanja članovi su postavljali pitanja, ali su i sami iznosili vlastita iskustva u kojima su bili žrtve kaznenih djela prijevara. Policijska službenica ih je savjetovala da budu sumnjičavi kad ih nazove nepoznata osoba ili se takva osoba pojavi na kućnom pragu i da nikako ne puštaju nepoznate osobe u prostorije svog doma. 

Također je prisutne upoznala i s drskim krađama te kako je uvijek dobro biti na oprezu budući da počinitelji „vrebaju“ svoje žrtve, prilaze im sa leđa iznenada, otimaju stvari iz ruku, torbice s ramena ili trgaju nakit s vrata.

Policijska uprava karlovačka i dalje nastavlja sa svojim preventivnim aktivnostima kako bi utjecala na svijest građana te ih uputila odnosno usmjerila u to što trebaju učiniti kako ne bi postali žrtve.

O svakom događaju u kojem smatrate da ste oštećeni kaznenim djelom, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Pisane vijesti