Održano predavanje o cyberbullyingu i sigurnosti na internetu

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Predavanje_Cyberbullying/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Dinko Neskusil
Povodom Dana medijske pismenosti u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“, 8. i 11. travnja policijska službenica za prevenciju PU karlovačke održala je predavanje na temu „Cyberbullying“.    
Ovom edukativnom i iznimno zanimljivom predavanju prisustvovali su učenici Osnovne škole Grabrik i učenici Osnovne škole Dubovac.

Kako je današnja komunikacija među mladima uobičajena preko društvenih mreža i većina informacija saznaje se tim putem i putem medija, policija ima nezaobilaznu ulogu u preveniranju svih nezakonitih radnji koje se odnose na sve oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece, osobito kada se nezakonite radnje odvijaju putem cyber tehnologije.

Nasilje na internetu ili poznati naziv Cyberbullying je svaki oblik nasilja koji se događa na internetu ili putem mobitela, s ciljem uznemiravanja. Ovim oblikom nasilja obuhvaćeni su vršnjaci, odnosno događaj se događa kada je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta ili tinejdžera ili grupe vršnjaka, putem interneta ili mobitela.

Počinitelj može žrtvi biti poznata ili nepoznata osoba  koja se skriva iza lažnih profila, e-mailova, brojeva telefona, a zbog svoje anonimnosti ima lažan osjećaj snage, moći i napisati će ono što inače u živo, odnosno u osobnom  kontaktu s tom osobom ne bi rekao.

Postoje dvije vrsta napada: izravni i preko posrednika. Izravni napad događa se kada počinitelj šalje uznemirujuće poruke mobitelom, e-mailom ili na chatu,  ukrade ili promijeni lozinku za e-mail ili nadimak na chatu, objavljuje osobne podatke ili lažne informacije na chatu, blogu ili internetskoj stranici, šalje uznemirujuće slike putem e-maila, MMS poruka ili messengera na mobitelu, postavlja internetske ankete o žrtvi (tko je najgluplji, najružniji), šalje viruse na e-mail ili mobitel, pornografiju i neželjenu poštu, lažno se predstavlja kao drugo dijete, a sve s ciljem uznemiravanja.

Napad preko posrednika događa se kada počinitelj napada žrtvu  preko treće osobe a da ona toga nije niti svjesna, npr. sazna lozinku drugog djeteta i s njegove e-mail adrese ili njegovog broja mobitela objavljuje ili šalje neprimjerene fotografije,  prijeteće poruke ili stvara grupu koja potiče govor mržnje, a uvijek s ciljem da se povrijedi, uznemiri ili na bilo koji drugi način našteti žrtvi, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara.

Na svaki navedeni oblik međuvršnjačkog nasilja na internetu, bez obzira dali je to uhođenje, vrijeđanje, uznemiravanje, kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže ili slike na račun djeteta ili tinejdžera ili nešto drugo što kod žrtve izaziva osjećaj straha, depresije ili nelagode, treba reagirati i prijaviti kako bi počinitelji bili otkriveni.

Nasilje možete prijaviti na broj 192 ili dolaskom u bilo koju policijsku upravu ili policijsku postaju. Također, možete otići na internetsku stranicu na aplikaciju RED BUTTON koja je posebno prilagođena djeci i omogućuje jednostavno prijavljivanje bilo kojeg nezakonitog ponašanja koji se odnosni na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. 
 

Stranica