Nadopuna informacije - U prometnoj nesreći smrtno stradale tri osobe

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu

Foto: ilustracija

Policijski službenici PU karlovačke, Postaje prometne policije Karlovac dovršili su kriminalističko istraživanje u vezi prometne nesreće u kojoj su tri osobe smrtno stradale 6. siječnja oko 1.40 sati na 48. km autoceste A-1, kod Netretića, a o čemu smo izvijestili javnost priopćenjem na internetskim stranicama ove uprave:  U prometnoj nesreći smrtno stradale tri osobe.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja jučer, 13. siječnja, Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, podnesena je kaznena prijava protiv 30-godišnjeg državljanina Moldavije zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće iz članka 227. stavak 4. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i 2. KZ/11.
 
Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni 30-godišnji državljanin Moldavije 6. siječnja, oko 01:40 sati, u Netretiću, u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi ilegalnim prevoženjem stranih državljana, odnosno za točno neutvrđeni novčani iznos, u osobnom automobilu mađarskih nacionalnih oznaka (registrirano za prijevoz vozača i četiri putnika) prevozio jedanaest osoba (deset državljana Egipta i jednog državljanina Sirije) koji su prethodno nezakonito i mimo granične kontrole ušli u Republiku Hrvatsku. Strane državljane je, osnovano se sumnja,  smjestio u vozilo na način da ih je dio bio u prtljažnom prostoru vozila koje nije namijenjeno za prijevoz putnika i nema ugrađena sjedala i sigurnosne pojaseve, svjestan kako ih takvim nehumanim postupanjem i u takvim uvjetima dovodi u opasnost i ugrožava njihovo zdravlje. 
 
Također je osnovano sumnjiv i da je istoga dana oko 01:40 sati na području općine Netretić upravljao istim osobnim automobilom desnom prometnom trakom autoceste A1 u smjeru Karlovca, te se dolaskom do oznake 47.900 kilometar autoceste, iako svjestan opasnosti zbog više osoba u vozilu od dozvoljenog broja i pristajući na sve posljedice koje iz takve vožnje mogu proizaći, propustio kretati prilagođenom brzinom i sredinom obilježene prometne trake, zbog čega je, osnovano se sumnja, vozilom skrenuo udesno, prešao na zaustavnu prometnu traku i desnom bočnom stranom vozila udario u zaštitnu metalnu ogradu uz jugoistočni rub autoceste. Osumnjičenik je u daljnjem nekontroliranom kretanju i zanošenju u lijevo, vozilom prešao jugoistočnu kolničku traku autoceste i centralni pojas s dvostrukom metalnom ogradom, prešao na kolničku traku namijenjenu za promet iz suprotnog smjera, odnosno iz smjera Karlovca prema Rijeci, gdje je prednjim desnim dijelom vozila udario u prednju stranu osobnog automobila riječkih registarskih oznaka kojim je propisno u smjeru Rijeke upravljao 47-godišnji hrvatski državljanin. 
 
U prometnoj nesreći su zbog višestrukih ozljeda smrtno stradali 47-godišnji vozač osobnog automobila riječkih registarskih oznaka i 46-godišnja putnica u tom vozilu, za koje je utvrđeno da su koristili sigurnosni pojas, kao i jedan putnik iz vozila mađarskih nacionalnih oznaka za sada neutvrđenog identiteta, dok je teško tjelesno ozlijeđeno šest putnika iz osobnog automobila mađarskih nacionalnih oznaka, a lakše četiri putnika iz istog vozila te 16-godišnji putnik iz osobnog automobila riječkih registarskih oznaka.

Pisane vijesti | Promet i vozila