Uhvaćeno još sedam krijumčara na području PU karlovačke

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Svi kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: ilustracija

U razdoblju od 10. siječnja navečer do 12. siječnja rano ujutro na području Barilovića, Netretića, Vojnića, Rakovice i Slunja, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, u pet odvojenih slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad sedam muškarca (državljanima Turske, Bosne i Hercegovine i Sirije te državljaninom Sirije s dozvolom boravka u Njemačkoj), starosti između 20 i 30 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana.

Osumnjičeni muškarci su zaustavljeni u osobnim, kombi i teretnim vozilima u kojima su prevozili strane državljane, a jedno osobno vozilo služilo je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

U tri slučaja državljanin Turske, Sirije i državljanin Sirije s dozvolom boravka u Njemačkoj prethodno se nisu htjeli zaustaviti na naredbe policijskih službenika (zvučne i svjetlosne signale), već su slijetanjem van kolnika izazvali tri prometne nesreće, u kojima je jedan od osumnjičenih muškaraca, suvozač, zadobio lakše tjelesne ozljede.

Prema petorici osumnjičenih vozača postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Sumnja se da su navedeni osumnjičeni muškarci prevozili više stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Prema stranim državljanima koje su prevozili postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Tijekom kriminalističkih istraživanja je za osumnjičenog 30-godišnjeg bosansko-hercegovačkog državljanina, koji je zaustavljen na autocesti na području Netretića 11. siječnja ujutro, utvrđena i osnovana sumnja da je i 23. prosinca 2023. godine iz koristoljublja s područja Petrinje prevozio strane državljane do Zagreba.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih sedmero osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon