Zbog poštivanja prednosti prolaska pješaka u Karlovcu nagrađeno 10 vozača

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/Dan_ljubaznosti_u_prometu_PPRP/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vjerujemo da će se provođenje ovakvih aktivnosti pozitivno odraziti na smanjenje stradavanja

Foto: PU karlovačka

Postaja prometne policije Karlovac 2. srpnja provela je preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu, a danas 10. srpnja tim povodom je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati te dodijeljena priznanja i prigodne nagrade za 10 vozača.
 
Preventivna akcija Dan ljubaznosti u prometu provodi se na području Policijske uprave karlovačke od 2016. godine i to s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. U Karlovcu je aktivnost provedena u suradnji s Gradom Karlovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, ususret rođendanu grada Karlovca. Pripadnici prometne jedinice mladeži su zajedno s policijskim službenicima 2. srpnja na četiri frekventna pješačka prijelaza u Karlovcu bilježili vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji ne poštuju ovo pravilo.
 
Rezultate ovogodišnje akcije prezentirao je načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac koji je istaknuo kako je u odnosu na prošlu godinu kada je, unatoč brojčanom smanjenju broja prometnih nesreća, kada je u domeni stradavanja pješaka, došlo do smrtnog stradavanja dva pješaka i ove godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća (157 prometnih nesreća bilo je 2020. godine, a 213 prometnih nesreća 2019.). Smrtnog stradavanja pješaka nije bilo, dok su dva teško, a pet ih je lako ozlijeđeno. Što se tiče ovogodišnje akcije Dan ljubaznosti u prometu načelnik prometne policije Boljkovac naveo je kako su svojom analizom obuhvatili 701 vozača te je tom prilikom utvrđeno da njih 58,3% ili 409 postupa u skladu sa zakonskim propisima, poštuju prometna pravila i prednost prolaska, odnosno uzorno su se zaustavili ispred obilježenih pješačkih prijelaza te izvršili svoju obavezu propuštanja pješaka, dok njih 41,7 % ili 292 tu obavezu nije ispunilo.

Veseli nas rastuća brojka iz godine u godinu upravo onih savjesnih vozača koji se uzorno ponašaju u prometu te svojim primjerom pridonose podizanju razine tolerancije i prometne kulture – naveo je Boljkovac.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Karlovca Ivan Mrzljak koji je čestitao nagrađenim građanima i zahvalio na odgovornosti prilikom njihovog sudjelovanja u prometu te istaknuo kako vjeruje da će oni biti primjer ostalim vozačima i našim sugrađanima.   
 

Pisane vijesti