Vozači oprez - divljač na prometnicama

Slika PU_KA/PU_info/2017/Divljac_na_cesti/naslovnica.jpg

U razdoblju od 1. travnja do 7. svibnja Policijska uprava karlovačka evidentirala je 69 događaja sudara vozila sa životinjama na cesti. Najveći broj tih događaja dogodio se u noćnim i ranim jutarnjim satima, a u najvećem broju je riječ o srnećoj divljači. Nastala materijalna šteta u ovim događajima veća je od 249000 kuna.  Iz tih razloga, a u cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama karlovačke županije te neočekivanu pojavu divljači, posebice na prometnicama izvan naselja, kao i da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Isto tako, podsjećamo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovara prekršajno, ukoliko se utvrdi da je do naleta na divljač došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja.  

Foto: ilustracija

U razdoblju od 1. travnja do 7. svibnja Policijska uprava karlovačka evidentirala je 69 događaja sudara vozila sa životinjama na cesti. Najveći broj tih događaja dogodio se u noćnim i ranim jutarnjim satima, a u najvećem broju je riječ o srnećoj divljači. Nastala materijalna šteta u ovim događajima veća je od 249.000 kuna. 

Iz tih razloga, a u cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama karlovačke županije te neočekivanu pojavu divljači, posebice na prometnicama izvan naselja, kao i da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Isto tako, podsjećamo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovara prekršajno, ukoliko se utvrdi da je do naleta na divljač došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja.
 



Stranica