Uhvaćeni krijumčari nezakonitih migranata

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Muškarci su osumnjičeni da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku

Foto: ilustracija

Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca (30, 37, 40), zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 
Naime, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija, su 17. svibnja u Tušiloviću zaustavili osobni automobil bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok se kao suvozač u vozilu nalazio 30-godišnji državljanin Rusije. U vozilu su prevozili pet stranih državljana.

Istog dana, na području općine Cetingrad policijski službenici su uporabom svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti kombi vozilo austrijskih registarskih oznaka, ali se vozač nije zaustavljao, već je nastavio kretanje, a potom pobjegao iz vozila i udaljio se u šumu. Poduzetim mjerama i radnjama intenzivnog traganja vozač je pronađen i uhićen te je utvrđeno da se radi o 40-godišnjem državljaninu Litve. Utvrđeno je kako je u vozilu prevozio 20 stranih državljana.    
 
Tijekom postupanja policije prema stranim državljanima utvrđeno je da se radi o državljanima Turske i Iraka koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku i izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.
 
Zbog  sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma osumnjičenici su kazneno prijavljeni.

Obzirom je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je 40-godišnji državljanin Litve upravljao vozilom s nepripadajućim registarskim pločicama biti će kazneno prijavljen i zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenje isprave, a zbog počinjenih više prometnih prekršaja protiv njega poduzeti će se mjere i radnje sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon