U Slunju predstavljena modernizirana kampanja "Manje oružja, manje tragedija"

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Manje_oružja_manje_tragedija_Slunj/8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Građani, dragovoljno predajte oružje bez sankcija!

Foto: PU karlovačka

Danas 25. ožujka u Slunju je predstavljena modernizirana kampanja Manje oružja, manje tragedija, koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma.
 
Ovom moderniziranom kampanjom želimo potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima.

Provođenju aktivnosti potporu su pružili Grad Slunj, Lovački savez karlovačke županije, Lovni ured Slunj i Gradsko društvo Crvenog križa Slunj, a svojim dolaskom potporu je dala i županica Martina Furdek Hajdin.
 
Na prezentaciji kampanje sudjelovao je predstavnik Ravnateljstva policije, Službe prevencije, Mario Salopek, voditelj Odjela za javni red u Policijskoj upravi karlovačkoj Tihomir Paulić, gradonačelnik grada Slunja Jure Katić i voditelj Lovnog ureda Slunj Tomislav Magdić.
 
U svojem izlaganju policijski službenik Mario Salopek izjavio je da je kampanja Manje oružja, manje tragedija modernizirana krajem prošle godine, a cilj je kampanje senzibilizirati javnost na opasnost zaostalog oružja iz nedavnih ratnih zbivanja. Upozorio je građanstvo da ilegalan posjed oružja nikako nije dobar te je pozvao građane da svoje oružje dragovoljno predaju policiji pozivom na 192. Napomenuo je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija samo ako građani sami prijave oružje. Naveo je kako su od početka provođenja kampanje 1. rujna 2007. godine građani predali policiji preko 5520 pušaka, preko 332 000 komada raznih eksplozivnih rasprskavajućih sredstava, preko 9300 komada dozvoljenog oružja B kategorije, preko 5 000 600 komada streljiva i preko 5 700 kilograma eksploziva.

Voditelj Odjela za javni red Tihomir Paulić naveo je kako se na području Policijske uprave karlovačke još uvijek bilježi veliki broj pronalazaka i dragovoljnih predaja oružja i eksplozivnih sredstava.  Izjavio je da je tijekom 2020. godine Policijska uprava karlovačka intervenirala 159 puta vezano za pronalazak i dragovoljnu predaju eksplozivnih sredstava, izuzeto je ukupno 589 kilograma bruto mase raznih eksplozivnih sredstava i eksploziva, 18 915 komada raznog streljiva i još mnoga druga ubojita sredstava.
 
Gradonačelnik Jure Katić je izjavio da grad Slunj podržava ovu akciju te poziva građane da vrate oružje koje im ne treba, koje nije registrirano i koje je ostalo od rata, jer tko vrati oružje, neće biti kažnjen, niti procesuiran.
 
Tomislav Magdić, voditelj Lovnog ureda Slunj, pohvalio je hvalevrijednu akciju policije te je izjavio kako su lovci u ovoj akciji Manje oružja, manje tragedija još od Oluje. I nadalje će skretati pozornost lovcima da se oružje koje se nezakonito posjeduje, vrati policiji.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Na području Policijske uprave karlovačke u razdoblju od 2010. do 2020. godine dragovoljno je predano:

Vatreno oružje iz kategorije A - zabranjeno – 10 070 komada
Vatreno oružje iz kategorije B - dozvoljeno – 331 komad, streljivo – 296 673 komada, eksplozivi -  392,625 kilograma

U razdoblju od 1. siječnja do 28. veljače 2021. godine  dragovoljno je predano:
 
Vatreno oružje iz kategorije A - zabranjeno – 149 komada
Vatreno oružje iz kategorije B - dozvoljeno – 10 komada, streljivo – 7 291 komada, eksplozivi -  1,2 kilograma
 
Ujedno su danas policijskim službenicima Policijske postaje Slunj građani dragovoljno predali 300 komada streljiva, ručnu bombu, poluautomatsku i automatsku pušku.

Upoznajte se s preventivnim alatima i  uključite se u kampanju:
 
  • web stranica kampanje sa svim informacijama o kampanji kao i uputama i savjetima za građane o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja: manje-oruzja-manje-tragedija.hr 
   
  • radio spotovi i oglašavanje kampanje na radiopostajama:
            https://youtu.be/bnnbebg-LTI
            https://youtu.be/OFJ30HFySIw
            https://youtu.be/Dg_m1RJtloA
            https://youtu.be/MPgH62L3JwY
 
  • oglašavanje kampanje na servisima poput Google display mreže, Facebook-a
 
  • pjesma „Puške i dinje“ nastala u suradnji sa poznatim splitskim Hip-hop sastavom TBF.
     Poslušajte pjesmu i ujedno pročitajte brošuru OVDJE.
 
  • promotivni i informativni materijali:​
 
  • letci​






 
  • brošure






  • plakati




 
  • majice

  • kemijske olovke

  • kape
  • promotivne vreće

                                               
                          
 
 
 

Pisane vijesti