U PU karlovačkoj održana stručna radionica „Zaštita žrtava kaznenih djela“

Slika PU_KA/PU_info/2015/Strucna_radionica_Zastita_zrtava_kaznenih_djela/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

U sklopu provođenja projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova kroz razvoj sustava prevencije kriminaliteta, podrške žrtvama kaznenih djela i aktivnostima kontrole oružja“ Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, organizirali su i održali dvije stručne radionice s ciljem izrade prijedloga i preporuka o postupanju prema žrtvama kaznenih djela i iniciranju pomoći i podrške žrtvama.
Po uzoru na te radionice, danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana stručna radionica - „Zaštita žrtava kaznenih djela“.
 
Na samom početku uvodni govor održao je zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Ivica Porubić, koji je uz predstavljanje sudionika radionice istaknuo dobru suradnju s drugim državnim tijelima, institucijama i organizacijama civilnog društva. U ovoj radionici predavanje na temu podrška žrtvama kaznenih djela održala je voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Sisku, gđa. Emina Hrvatin i predstavnice ženske grupe Korak iz Karlovca, gđa. Mirjana Duduković i gđa. Jasna Lenuzzi. O novčanim naknadama žrtvama kaznenih djela govorio je pravnik iz Samostalnog sektora za podršku žrtvama i svjedocima, g. Bruno Varga.

Ujedno, predavanja na ovu temu održale su policijska službenica za prevenciju gđa. Anita Gračan, policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju gđa. Mirjana Streljak i policijski službenik Odjela općeg kriminaliteta g. Robert Brozinić.
 
Cilj ove današnje radionice bila je edukacija policijskih službenika u postupanju prema žrtvama kaznenih djela te iniciranje pomoći i podrške žrtvama. Edukacijom policijskih službenika nastoji se povećati njihova svijest o potrebama žrtava te omogućiti postupanje sa žrtvama na nepristran, uljudan i profesionalan način. Važno je poboljšati položaj žrtve i svjedoka od počinjenja djela tijekom cijelog kaznenog odnosno prekršajnog postupka i nakon postupka, utjecati na poboljšanje statusa žrtve u društvu te osigurati lakšu rehabilitaciju žrtve u smislu vraćanja u zajednicu bez dodatnih trauma i osjećaja prepuštenosti samoj sebi. 
 



Stranica