U Ozlju provedena preventivna akcija „Program prometne kulture za najmlađe“

Slika PU_KA/PU_info/2017/Program_prometne_kulture_za_najmlađe_Ozalj/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka 

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke i Policijske postaje Ozalj u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska u Osnovnoj školi „Slava Raškaj“ Ozalj proveli su jučer 8. lipnja preventivnu akciju Program prometne kulture za najmlađe. U ovoj aktivnosti sudjelovali su još i Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj, DVD Vrhovac, Grad Ozalj i Osnovna škola „Slava Raškaj“ Ozalj.

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja pa i u Hrvatskoj, a ove školske godine se prvi puta provodi u karlovačkoj županiji te je do sada proveden u Osnovnim školama Ivan Goran Kovačić i Vladimir Nazor u Dugoj Resi.

U provedbi aktivnosti sudjelovali su učenici razredne nastave matične i područnih škola koji su kroz igru učili kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašati u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Nakon teorijskog dijela edukacije uslijedio je praktični dio obuke na postavljenom poligonu gdje je naučeno trebalo primijeniti u praksi. Tako su djeca u malim automobilima Jumicara pokazali sva svoja znanja, spretnosti i nespretnosti. Na taj način dobili su mogućnost da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati pravim automobilom, što znači zaustaviti i pokrenuti automobil, procijeniti brzinu kretanja nadolazećeg automobila, što znači napetost, adrenalin, strah, koncentracija, umor, orijentacija, vidjeti kojim motoričkim sposobnostima raspolažu.

Nakon provedene obuke djeci koja su prošla edukacijski program simbolično su podijeljene Jumicar vozačke dozvole koje im je uručila gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić.

Realizacijom ovog projekta koji je prilagođen dobi učenika nastoji se podignuti razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.
 



Stranica