U korak s novim sigurnosnim izazovima – migracije i sigurnost

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/U_korak_s_novim_sigurnosnim_izazovima_migracije_i_sigurnost/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svrha aktivnosti je upoznavanje s problemima i rješavanjem istih te pronalaženje načina za prihvaćanje kulturoloških različitosti, ali i načina da se te različitosti uklope u europski stil života

Foto: PU karlovačka

Policijska uprava karlovačka odazvala se pozivu Razvojne agencije Karlovačke županije na informativnu radionicu pod nazivom „U korak s novim sigurnosnim izazovima – migracije i sigurnost“ koja je organizirana sa svrhom upoznavanja s problemima i rješavanjem istih te pronalaženje načina za prihvaćanje kulturoloških različitosti, ali i načina da se te različitosti uklope u europski stil života, a s ciljem poticanja na jednakost, otvorenost, tolerantnost i razbijanje predrasuda.
 
Europe Direct Centar Karlovac dio je europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC), osnovane u svrhu informiranja europskih građana i promicanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Težište aktivnosti usmjereno je na približavanje informacija o prioritetima, politikama i temeljnim ciljevima Europske komisije te uključivanje građana, institucija i ostalih povezanih dionika u aktivno sudjelovanje u kreiranje budućnosti Europe na temelju šest glavnih prioriteta. Jedan od prioriteta Europske komisije na koje će se usmjeravati je „Zaštita europskog načina života“ s posebnim naglaskom na „Čvrste granice i novi pristup migraciji“.
 
U tu svrhu je danas 26. veljače u prostorijama Razvojne agencije Karlovačke županije u Karlovcu provedena navedena aktivnost i na njoj su sudjelovali predstavnici Policijske uprave karlovačke, JRS - Isusovačke službe za izbjeglice Hrvatska te predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave Karlovačke županije. Prezentaciju o radu granične policije održala je voditeljica Odjela za nezakonite migracije Policijske uprave karlovačke Irena Matanić Katava.
 
Tijekom prezentacije istaknuto je da se Ministarstvo unutarnjih poslova zalaže i provodi zakonite, održive i kontrolirane migracije s ciljem zaštite sigurnosti građana Republike Hrvatske, a policijski službenici svakodnevno obavljaju nadzor državne granice sukladno dobroj Schengenskoj praksi, Zakoniku o schengenskim granicama te pozitivnim pravnim propisima nacionalnog zakonodavstva. Migracije kao sigurnosni izazov današnjice potrebno je sagledati i u globalnom kontekstu migracija koje se povezuju s oružanim i političkim sukobima, međunarodnim terorizmom, trgovinom drogama, zdravstvenim problemima i dr. Uzimajući u obzir povećanu mobilnost ljudi i utjecaj na ekonomske, socijalne, kulturne i političke procese neophodna je kontrola kretanja osoba preko državne granice.  Stoga Hrvatska kao članica Europske unije ima razvijenu suradnju s europskim i međunarodnim partnerima u nadzoru vanjske europske granice.
 
Uvjeti ulaska, kretanja i boravka te rad stranaca u Republici Hrvatskoj regulirani su Zakonom o strancima, a ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je isključivo na graničnim prijelazima, dok se svaki ulazak i kretanje u Republici Hrvatskoj izvan službenog graničnog prijelaza smatra nezakonitim.
 
Samo Policijska uprava karlovačka ima nadležnost nad 55,5 km vanjske i 115,2 km unutarnje granice Europske unije te je radi sigurnosti i zaštite državne granice u proteklom periodu ulagano u infrastrukturu, tehničke i operativne kapacitete. Također razvijena je i suradnja s FRONTEX-om (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu), posebice u dijelu obuke kroz razmjenu policijske prakse, obuke za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, ljudskim pravima i sl. 
 
Zaštitom hrvatskih granica Ministarstvo unutarnjih poslova prvenstveno štiti građane Republike Hrvatske i ostalih država članica Europske unije, ali isto tako štiti i prava svih osoba koje se zateknu na njezinu teritoriju, posebno vodeći računa o ranjivim skupinama.
 
Migracije su fenomen s kojim ćemo se u budućnosti sve više susretati i koji neće nestati, stoga će jedna od prioritetnih zadaća policije i u budućnosti biti usmjerena na održavanje sigurnosti i stabilnosti državne granice uz provođenje zakonitih, održivih i kontroliranih migracija s ciljem zaštite sigurnosti svih građana Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti