Stop nasilju! - obilježen „Dan ružičastih majica“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/Obiljezen_dan_ruzucastih_majica/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj nam je suzbijanje svakog oblika nasilja među djecom i mladima

Foto: PU karlovačka

U organizaciji Policijske uprave karlovačke jučer 26. veljače u Osnovnoj školi Grabrik u Karlovcu obilježen je Dan ružičastih majica. Naime, preventivni program Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, je program  koji se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj, a 2017. godine od strane Hrvatskog sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja te se obilježava zadnje srijede u veljači. 
 
Svjesni činjenice kako je nasilje u bilo kojem obliku prisutno u svim okruženjima, osobito među djecom te da su djeca najranjivija skupina društva, reagiramo kroz niz preventivnih aktivnosti kako bi pomogli zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružju te naglasili važnost međusobne tolerancije i uvažavanja. Dan ružičastih majica je prilika da skrenemo pozornost na problem vršnjačkog nasilja, jer radi se o konstantnom obliku agresivnog zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca, a cilj nam je suzbijanje svakog oblika nasilja među djecom i mladima. 
 
Ovom obilježavanju Dana ružičastih majica može se priključiti svatko, dovoljno je obući ružičastu majicu, biti ljubazan i pažljiv pomagati drugim i slično. Sudjelovati mogu i oni koji ne nose ružičaste majice da se pridruže senzibiliziranju zajednice o problemu vršnjačkog nasilja, da podrže ovaj program i pošalju jasni poruku - Stop  nasilju!  Nasilje nije cool!  
 
Podsjetimo, nasilje je skup ponašanja koja teži  kontroli na drugom ili drugim osobama uporabom sile i zastrašivanja. Podrazumijeva uporabu moći u odnosima koji se ne temelje na jednakosti. Nasilje može biti i tjelesno  i  psihičko. Može biti počinjeno na razne načine kao što su vrijeđanje, prijetnje, uhođenje, izoliranje, uništavanje imovine i slično. 
 
Također, nije zanemarivo da je sve veći  broj djece i mladih izloženo nasilju preko Interneta.  Problem je što se radi o nasilju u virtualnom svijetu kojega je puno teže prepoznati, a samim time je teže i reagirati na njega. Od nasilja putem društvenih mreža jako je teško pobjeći. Iz tog razloga svi zajedno trebamo ustati i boriti se protiv nasilja te poslati jasnu poruku – nasilje prestaje ovdje.
 
Kako se ustati i boriti protiv nasilja prikazano je jučer u Osnovnoj školi Grabrik gdje je izvedena scena Teatar potlačenih,  koju su pripremile i izvele učenice osmog razreda Osnovne škole Grabrik te Tatjana Farkaš Radočaj psihologica Obiteljskog centra Karlovac, Nataša Vojnović knjižničaraka Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac,  Nataša Pavičić i Sanja Milek  roditelji učenika Osnovne škole Grabrik.
 

Pisane vijesti