U Karlovcu predstavljen preventivni projekt „Lily“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Projekt_Lily/7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt je proveden s ciljem osvješćivanja građana da daju svoj glas protiv nasilja prema ženama te se aktiviraju u izgradnji našeg društva s nultom stopom tolerancije na nasilje

Foto: PU karlovačka

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas 23. rujna u Karlovcu Policijska uprava karlovačka je zajedno s partnerima u projektu predstavila preventivni projekt „Lily“ #RESPECTUS – SPRIJEČIMO NASILJE PREMA ŽENAMA!  
 
S ciljem sprječavanja svih oblika nasilja nad ženama, kao i promicanja svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s brojnim partnerima razvilo je preventivni projekt pod nazivom „Lily“ kao dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji, koji je u izradi, a cilj mu je umrežavanje svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata.
 
Naime, javno predstavljanje programa u Karlovcu provedeno je u partnerstvu Povjerenstva za ravnopravnost spolova karlovačke županije, Saveza udruga osoba s invaliditetom karlovačke županije i Ženske grupe Karlovac – Korak, ali i uz podršku ostalih sudionika: Savjeta mladih Grada Karlovca, Tehničke škole Karlovac, GK Zorin dom, Hrvatskog Radio Karlovca, Tvrtke Borovo, SOIH Mreže žena s invaliditetom, Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. 
 
U sklopu programa, pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave karlovačke izveli su tematsku pokaznu vježbu, a u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile su im se predstavnice Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Ženske grupe Karlovac – Korak. U muzičkom dijelu programa nastupio je karlovački pjevač Bob Milan, a Bruno Došen, učenik 4. razreda srednje škole pročitao je pjesme iz svoje zbirke pjesama „Anđeli“.  
 
Kako bi se spriječio svaki oblik nasilja nad ženama, MUP je organizirao program kojim je ujedno i educirao žene kako se obraniti od agresivnih partnera. Tu su edukaciju proveli i službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave karlovačke nad nekolicinom žena grada Karlovca, koje su sudjelovale u prikazu vježbi samoobrane. Kako se obraniti od nasilnika u pokaznoj vježbi pod nazivom JAKA SAM, pokazale su predstavnice Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Ženske grupe Karlovac - Korak.
 
Također, tijekom programa Forum kazalište, Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije izvelo je scene vršenja nasilja i na taj način su pokazali kako se krše temeljna ljudska prava, sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova.

Želeći se društveno angažirati u preventivni projekt „Lily“ tvrtka Borovo dizajnirala je novu Startas tenisicu „#RESPECTUS Lily“ te ju stavila u prodaju, a temeljem sklopljenog ugovora o poslovnoj suradnji s udrugom „B.a.b.e.“ iz Zagreba izdvajat će dio novčanih sredstava u humanitarne svrhe za sklonište za žene žrtve nasilja. I u Karlovcu tvrtka Borovo dala je podršku provođenju projekta tako što tijekom ponedjeljka 23. rujna 2019. u poslovnicama Borova u Karlovcu građani ove tenisice mogu kupiti s posebnim popustom, a dio sredstava od kupnje ići će u humanitarne svrhe. 
 
Projekt je proveden s ciljem osvješćivanja građana da daju svoj glas protiv nasilja prema ženama te se aktiviraju u izgradnji našeg društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.
 
 

Pisane vijesti