U Kamanju provedena preventivna akcija „Program prometne kulture za najmlađe“

Slika PU_KA/PU_info/2017/Jumicar_Ozalj/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke i Policijske postaje Ozalj u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska u Osnovnoj školi Žakanje proveli su jučer 19. listopada preventivnu akciju Program prometne kulture za najmlađe. U ovoj aktivnosti sudjelovali su još predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Ozalj i DVD Pravutina.

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja pa i u Hrvatskoj. Ove godine ovo je druga takva aktivnost na području Policijske postaje Ozalj.

U provedbi aktivnosti sudjelovali su učenici drugih, trećih i četvrtih razreda OŠ Žakanje i OŠ Kamanje. Djeca su kroz igru učila kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašati u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Nakon teorijskog dijela edukacije uslijedio je praktični dio obuke na postavljenom poligonu gdje je naučeno trebalo primijeniti u praksi. Tako su djeca u malim automobilima Jumicara pokazali sva svoja znanja, spretnosti i nespretnosti. Na taj način dobili su mogućnost da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati pravim automobilom, što znači zaustaviti i pokrenuti automobil, procijeniti brzinu kretanja nadolazećeg automobila, što znači napetost, adrenalin, strah, koncentracija, umor, orijentacija, vidjeti kojim motoričkim sposobnostima raspolažu.

Nakon provedene obuke djeci koja su prošla edukacijski program simbolično su podijeljene Jumicar vozačke dozvole koje im je uručio načelnik Općine Žakanje Danijel Jurkaš. 

Realizacijom ovog projekta koji je prilagođen dobi učenika nastoji se podignuti razina prometne kulture i stupanj znanja i vještina potrebnih za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.
 



Stranica