Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

  • Slika /PU_KA/PU_info/2022/Svjetski_dan_sjecanja_nazrtve_prometa_20_11_2022/Plakat zrtve prometa 2022 - 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu

Foto: PU karlovačka

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se 20. studenog. Podsjetimo da je obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.
 
Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021.– 2030. godine jedan od zadanih ciljeva usmjeren je na ostvarenje 50% smanjenja broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća u cestovnom prometu.
 
Na razini karlovačke županije ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Karlovačka županija. Kako bi upozorili i podsjetili sudionike u prometu da su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno, izrađen je prigodni letak. Važno je napomenuti da u najvećem broju slučajeva prometne nesreće nastaju greškom vozača uslijed nepropisne i neprilagođene brzine i vožnje pod utjecajem alkohola. Ujedno veći rizik od stradavanju imaju sudionici koji ne koriste sigurnosni pojas, sigurnosnu sjedalicu ili posebno postolje ili na glavi ne nose zaštitnu kacigu. 
 
Kako bi sudionicima u prometu ukazali na ovu problematiku, u razdoblju od 16. do 20. studenog prometna policija će ovaj letak dijeliti sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.

Pisane vijesti | Promet i vozila