Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Dan_sjećanja_na_žrtve_u_prometu/Prednja.jpg
  • Slika

Na razini karlovačke županije ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Karlovačka županija

Foto: PU karlovačka

U nedjelju 21. studenog obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom.

Opći cilj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2021.– 2030. godine je smanjenje broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća u cestovnom prometu za 50%.

Svake godine u svijetu u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Predviđa se da će do 2030. godine prometne nesreće postati peti uzrok smrtnosti u svijetu. Važno je napomenuti da u najvećem broju slučajeva prometne nesreće nastaju greškom vozača uslijed nepropisne i neprilagođene brzine i vožnje pod utjecajem alkohola. 

Tijekom deset mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave karlovačke dogodilo se 707 prometnih nesreća od kojih su tri za posljedicu imale smrtno stradale osobe, 231 ozlijeđene osobe i 473 materijalnu štetu.

Kako bi upozorili i podsjetili sudionike u prometu na ovu problematiku u suradnji Policijske uprave karlovačke i Karlovačke županije izrađen je prigodni letak koji će u nedjelju 21. studenog prometna policija podijeliti sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.

Pisane vijesti | Promet i vozila