Stručni skup „Sigurnost pješaka i biciklista u prometu“

Slika PU_KA/PU_info/2016/Strucni_skup_sigurnost_pjesaka_i_biciklista/naslovnica.jpg

Foto: Karlovačka županija

Dolaskom ljepšeg vremena znatno je povećan broj pješaka i biciklista u prometu, a obzirom da su oni najosjetljivije kategorije sudionika u prometu želja je ukazati na njihovu osjetljivost i njihovo povećano sudjelovanje u prometu. 

Stoga je u organizaciji Savjeta za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, Policijske uprave karlovačke, Autokluba Karlovac, Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, Grada Karlovca i Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih organiziran i održan stručni skup Sigurnost pješaka i biciklista u prometu. Cilj stručnog skupa je ukazati na osjetljivost pješaka i biciklista u prometu i tragične posljedice prometnih nesreća u kojima oni sudjeluju te ojačati opću svijest o potrebi savjesnog i odgovornog ponašanja svih sudionika u prometu uz međusobno uvažavanje, ali i svijest o potrebi ulaganja u infrastrukturu namijenjenu ovim kategorijama a u svrhu povećanja njihove sigurnosti. 

Stručni skup održan je danas 27. travnja u prostorijama Udruženja obrtnika grada Karlovca, a ispred Policijske uprave karlovačke o stanju sigurnosti pješaka i biciklista na području karlovačke županije govorio je voditelj Službe policije Jure Pavlinić. On je između ostalog iznio statističke pokazatelje koji se odnose na ovu kategoriju sudionika u prometu te istaknuo da je u razdoblju od pet godina (2011. – 2015. godine) se na području u nadležnosti Policijske uprave karlovačke dogodilo ukupno 5923 prometne nesreće i u njima je smrtno stradala 91 osoba od kojih je bilo 14 pješaka i tri biciklista. Od ukupnog broja prometnih nesreća zabilježena su 84 naleta na biciklistu i 161 nalet na pješaka. 

Također voditelj Pavlinić naglasio je važnost provođenja preventivnih aktivnosti u cilju edukacije građana o sigurnom sudjelovanju u prometu i podsjetio da policija, što samostalno, a što zajedno s ostalim subjektima i institucijama provodi niz preventivnih akcija usmjerenih upravo na edukaciju i razvijanje svijesti gađana o sigurnosti u prometu. 
 



Stranica