Stanje sigurnosti u prometu za listopad 2023. godine

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/brzina1.jpg

Najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća

Foto: ilustracija

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom listopada 2023. godine evidentirano je 89 prometnih nesreća (u listopadu 2022. godine 72). Najviše prometnih nesreća u listopadu 2023. godine evidentirano je na državnoj cesti DC-1 - 11 prometnih nesreća (u listopadu 2022. godine 15) te na autocesti A1 - pet prometnih nesreća (u listopadu 2022. godine pet).
 
U listopadu 2023. godine nismo evidentirali prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom, (u listopadu 2022. godine jedna). Evidentirane su 32 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (u listopadu 2022. godine 29) i 57 prometnih nesreća s materijalnom štetom (u listopadu 2022. godine 42).

U tim prometnim nesrećama šest osoba je teško ozlijeđeno (u listopadu 2022. godine 12 osoba), dok je 38 osoba lako ozlijeđeno (u listopadu 2022. godine 34).

U prometnim nesrećama tijekom promatranog razdoblja učestvovalo je 214 sudionika, a 19 sudionika uzrokovalo je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u listopadu 2023. godine bile su greške ili propusti vozača i to:
 

  • brzina neprimjerena uvjetima u 11 prometnih nesreća
  • nepoštivanje prednosti prolaza u 10 prometnih nesreća
  • nepropisno kretanje kolnikom u 15 prometnih nesreća
  • vožnja na nedovoljnoj udaljenosti u sedam prometnih nesreća
  • nepropisna vožnja unazad u sedam prometnih nesreća
 
Najčešće vrste prometnih nesreća u listopadu 2023. godine: 
 
  • međusobni sudar vozila u pokretu (iz suprotnih smjerova, bočni sudar, vožnja u slijedu) u 47 prometnih nesreća
  • slijetanja vozila s ceste u osam prometnih nesreća
  • udar vozila u objekt kraj ceste u četiri prometne nesreće
  • udar vozila u parkirano vozilo u 12 prometnih nesreća
  
U listopadu 2023. godine tijekom svojih redovnih zadaća policijski službenici ukupno su sankcionirali 5091 prekršaj u prometu bez prometnih nesreća, a najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća i to 2062 prekršaja ili 40,5% od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja.
 
Nadalje slijede prekršaji:
 
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa 746 prekršaja ili 14,7%
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 132 prekršaja ili 2,6%
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje 298 prekršaja ili 5,9%
  • nepoštivanje prometnih znakova i ovlaštenih osoba 312 prekršaja ili 6,1%
  • nepropisno parkiranje 173 prekršaja ili 3,4%
  • neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo 63 prekršaja ili 1,2%
  • tehnički neispravno vozilo 204 prekršaja ili 4%
  • upravljanje vozilom kad je vozačka dozvola oduzeta 15 prekršaja ili 0,3%
  • vožnja bez položenog ispita 31 prekršaj ili 0,6%
 
Tijekom listopada 2023. godine Policijska uprava karlovačka donijela je šest Rješenja o ukidanju vozačke dozvole za vozače koji su sukladno članku 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prikupili negativne prekršajne bodove (listopad 2022. godine 27).
 
 
Preporuke i savjeti
 
Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, podsjećamo da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.
 
Vozače bicikala podsjećamo da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.
 
Vozače osobnih prijevoznih sredstava (električni romobil, električni monocikl, hoverboard, segway i druga slična vozila) podsjećamo da je maksimalna dozvoljena brzina 25 km/h, 14 godina je minimalna dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima, a nošenje zaštitne kacige je obavezno. Također, na osobnim prijevoznim sredstvima smije se prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu (ne u ili na oba uha!). Obavezno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač mora biti označen reflektirajućim odjevnim ili drugim predmetnom, a vozilo mora biti osvijetljeno.
 
ZIMSKA SLUŽBA 2023. / 2024.
 
U narednom razdoblju očekuje nas promjenjivo vrijeme, praćeno kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
 

Zimski uvjeti na cestama i obaveza korištenja zimske opreme na vozilima

 
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
 
  • Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
  • Podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.), propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.
  • Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi puta, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći puta. 

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16.; 24/17., 70/19., 60/20. i 79/23.) propisano je sljedeće:
 
  • Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t sukladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače,
  • Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t sukladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače,
  • Zimskom opremom autobusa sukladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače,
  • Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka moraju biti tipno odobreni,
  • Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima,
  • Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila,
  • Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.
 

Vožnja s upaljenim svjetlima od 01. studenog do 31. ožujka


Podsjećamo i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.



Pisane vijesti | Promet i vozila