Stanje sigurnosti na području PU karlovačke u 2022. godini vrlo povoljno

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zgrada PU 2.jpg

Koeficijent razriješenosti kaznenih djela u 2022. godini iznosi visokih 88,9% što je najviši koeficijent razriješenosti u proteklih pet godina

Foto: ilustracija

Praćenjem i analizom pojedinih događaja te aktivnim uključivanjem u rješavanje, kako situacija koje su u nadležnosti policije, tako i općenitih društvenih problema, želimo građanima pružiti zaštitu, ali i potporu u svakodnevnom životu.
 
Tako praćenjem statističkih pokazatelja o stanju sigurnosti na području Policijske uprave karlovačke možemo reći da je opće stanje sigurnosti u 2022. godini vrlo povoljno. Stanje sigurnosti prikazat ćemo u nastavku kroz statističke podatke koji se odnose na stanje kriminaliteta, javnog reda i mira, prometa i poslove granične policije.

U 2022. godini evidentirano je povećanje broja kaznenih djela, dok je broj prekršaja protiv javnog reda i mira, sigurnosnih događaja i prometnih nesreća smanjen.
 
KRIMINALITET
 
U 2022. godini zabilježeno je povećanje ukupnog broja kaznenih djela za 195 djela ili 12,1%. Istodobno, zabilježeno je povećanje učinkovitosti u razrješavanju kaznenih djela te je razriješeno 88,9% kaznenih djela što predstavlja povećanje od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu. Značajno je istaknuti i da naknadna otkrivenost kaznenih djela iznosi 63,3%.

U strukturi ukupnog kriminaliteta u 2022. godini (u odnosu na 2021. godinu) zabilježeno je povećanje kaznenih djela:
 
  • organiziranog kriminaliteta za 68,4%
  • gospodarskog kriminaliteta za 66,2%
  • kibernetičkog kriminaliteta za 44,4%
  • maloljetničkog kriminaliteta za 30,3%
  • u prometu 14,6%
  • općeg kriminaliteta za 3,5% 

te smanjenje kaznenih djela:
 
  • ratnog zločina za 85%
  • kriminaliteta droga za 16,1% 
 
U 2022. godini bilježi se veće zadiranje u tamnu brojku počinjenih kaznenih djela i to - droge, organizirani i gospodarski.
 
Gledajući pak opći kriminalitet, unatoč povećanju ukupnog broja kaznenih djela iz ove domene, kaznena djela protiv imovine koja su dio ovog oblika kriminaliteta su u padu. Značajno je da tu bilježimo do sada najbolju otkrivenost tih kaznenih djela od 68,3 % (krađe, teške krađa, razbojništva, razbojničke krađe, prijevare i dr.), a serije takvih kaznenih djela su razriješene. Tako je od 15 razbojništava 13 razriješeno, a od 2 razbojničke krađe obje su razriješene. Kod najtežih kaznenih djela protiv života i tijela – ubojstva i teških ubojstva koja izazivaju posebnu pozornost javnosti bilježimo male brojke te su ta kaznena djela i razriješena.
 
Sagledavajući i analizirajući duži vremenski period važno je istaknuti da bez obzira na povećanje ukupnog broja kaznenih djela u protekloj godini, Policijska uprava karlovačka bilježi trend smanjenja ukupnog broja kaznenih djela, ali i povećanu razriješenost. Koeficijent razriješenosti kaznenih djela u 2022. godini iznosi visokih 88,9% što je najviši koeficijent razriješenosti u proteklih pet godina.  
 
Također je kroz duži vremenski period evidentirano smanjenje kaznenih djela iz domene imovinskih delikata (krađe, teške krađe, razbojništva, razbojničke krađe) koja zasigurno najsnažnije utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti građana.
 
U segmentu kriminaliteta droga bilježi se povećanje otkrivanja počinitelja kaznenih djela koji su djelovali na lokalnoj razini, a iz godine u godinu povećava se broj otkrivenih kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, dakle više se zadire u tamnu brojku.
 
Ono što svakako bilježi trend porasta jesu kaznena djela kibernetičke sigurnosti, odnosno ona koja su počinjena putem komunikacijske tehnologije. U tom dijelu kriminaliteta najzastupljenije su računalne prijevare. Ovaj vid kriminaliteta sve je prisutniji i sve sofisticiraniji te policija ulaže dodatne napore kako bi ga suzbili i prevenirali. U tom smislu nastojimo kroz preventivne aktivnosti putem raznih edukacija, ali i kroz javne objave i preporuke o načinu samozaštitnog ponašanja ukazati građanima na ovaj vid kriminaliteta kako ne bi postali žrtve kaznenih djela i kako bi takvih događaja bilo što manje.   
 
Ostvareni rezultati u različitim područjima suzbijanja kriminaliteta te otkrivanju počinitelja kaznenih djela potvrđuju kako je policija sve povjerene joj poslove obavljala uspješno, a manje povećanje broja prijavljenih kaznenih djela u 2022. godini nije negativno utjecalo na učinkovitost, već dapače poduzetim mjerama i radnjama postignut je najbolji koeficijent razriješenosti kaznenih djela u proteklih pet godina.
 
PROMET
 
Stanje sigurnosti u prometu u 2022. godini obilježeno je smanjenjem broja prometnih nesreća za 2,4% što nije rezultiralo i smanjenjem broja stradalih osoba. Naime, tijekom godine smrtno je stradalo 12 osoba (u prethodnoj godini 8), teško je ozlijeđena 101 osoba (u prethodnoj godini 86 osoba), a lako je ozlijeđeno 290 osoba (u prethodnoj godini 303).  

Broj kaznenih djela u prometu je 47, a utvrđenih prekršaja u prometu bez prometnih nesreća 43.034. Najveći broj od tih prekršaja, njih 16.530 evidentirano je zbog nepropisne brzine.
 
Tijekom protekle godine nastavili smo dosljedno provoditi ciljane aktivnosti u prometu usmjerene na neprihvatljiva ponašanja koja uzrokuju najveći broj prometnih nesreća, a to su: alkoholiziranost vozača, nedopuštena brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i uporaba mobitela tijekom vožnje. Usmjeravanjem rada na sankcioniranje ključnih prekršaja u 2022. godini u prometu je utvrđeno i procesuirano 1.321 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, 6.643 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 2.454 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Iako se najveći broj prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola odnosi na vozače motornih vozila s koncentracijom alkohola od 0,51 - 1,0 g/kg (507), značajno je istaknuti da je s koncentracijom alkohola preko 1,50 g/kg evidentirano 335 vozača.
 
U kršenju prometnih propisa uhvaćeno je 100 višestrukih počinitelja prekršaja koji su ukupno počinili 244 prekršaja. Ovi počinitelji prekršaja su  uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 1231 dan zatvorske kazne (od čega 230 dana uvjetne osude), 137.881,94 eura novčane kazne i 597 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.  
                                                                     
JAVNI RED I MIR  
 
Stanje javnog reda i mira obilježeno je smanjenjem broja prekršaja protiv javnog reda i mira pa je tako zabilježeno je 350 prekršaja što je za 12,3% manje nego u prethodnoj godini. 

Nije evidentirano narušavanje javnog reda i mira u većem obimu koje bi bitnije utjecalo na stanje sigurnosti.
 
GRANICA
 
Tijekom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu evidentirano je povećanje tranzita putnika za 15,2%, tranzita osobnih vozila za 27,3% i tranzita autobusa za 41% te smanjenje tranzita teretnih vozila za 13,7%.
 
Preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave karlovačke tranzitiralo je više od 4 milijuna putnika u preko 2 milijuna vozila.
 
Broj nezakonitih prelazaka državne granice povećan je za 180%, a državnu granicu tijekom 2022. godine nezakonito je prešlo ukupno 9359 osoba.
 
Detaljniji prikaz statističkih podataka možete pogledati ovdje

Pisane vijesti | Statistike