"Siguran početak školske godine" u PU karlovačkoj

Slika PU_KA/Slike/Zgrade_policijskih_postaja/Uprava_uspravna.jpg

U cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja i utjecaja, na području Policijske uprave karlovačke tijekom 4., 5. i 6. rujna te 11., 12. i 13. rujna povezano s početkom nove školske godine, provedena je preventivno-represivna akcija Siguran početak školske godine. Akcija je provedena zajedno s Ministarstvom turizma, Turističkom inspekcijom, odnosno turističkim inspektorima u ispostavi Karlovac i Ogulin i to na mjestima gdje se okuplja veći broj maloljetnih osoba, a same aktivnosti bile su usmjerene na uočavanje i sankcioniranje svih neprihvatljivih oblika ponašanja, posebno konzumacije alkohola u ugostiteljskim objektima, duhanskih proizvoda i zlouporabe droga, rizičnih ponašanja u prometu, te na noćne izlaske maloljetnih osoba nakon 23 sata bez pratnje roditelja, skrbnika ili odrasle osobe od povjerenja, ali i prevencije navedenih oblika ponašanja. Tijekom ovih aktivnosti u zabranjenom noćnom izlasku (čl. 95. Obiteljskog zakona) zatečeno je šestero djece i maloljetnika, te su utvrđena dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (čl. 19. – davanje alkoholnih pića osobi mlađoj od 16 godina i čl. 13. – usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića i dr. pića i napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina).  Za napomenuti je da su policijski službenici Policijske uprave karlovačke tijekom ljetnih mjeseci također pojačano postupali prema maloljetnim osobama u dane vikenda te je tako u zabranjenom noćnom izlasku zatečeno 11 maloljetnih osoba, a četiri postupanja bila su i temeljem Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića grada Karlovca.  Cilj poduzimanja ovih aktivnosti nije bio samo sankcionirati sve one koje čine protupravne radnje, nego i podignuti nivo svijesti svih društvenih čimbenika, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba. Prvenstveno se to odnosi na roditelje koji imaju pravo, ali i obvezu, nadziranja druženja svoje djece van obiteljskog doma, osobito onih mlađih od 16 godina, u noćnim satima od 23 do 5 sati, kao i na činjenicu da roditelji moraju biti svjesni i ukazati djeci na opasnosti koje sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti. Ujedno, vlasnicima i djelatnicima trgovina i ugostiteljskih objekata namjera je bila ukazati da je potrebno poštivati zakonske odredbe kojima se brani prodaja duhanskih i alkoholnih pića, odnosno usluživanje i dopuštanje konzumacije alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Osim što je to zakonska obveza, ujedno je i njihova građanska dužnost da time neposredno štite život, zdravlje i opću sigurnost maloljetnih osoba, te posredno i svih građana.  

Foto: ilustracija

U cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja i utjecaja, na području Policijske uprave karlovačke tijekom 4., 5. i 6. rujna te 11., 12. i 13. rujna povezano s početkom nove školske godine, provedena je preventivno-represivna akcija Siguran početak školske godine.

Akcija je provedena zajedno s Ministarstvom turizma, Turističkom inspekcijom, odnosno turističkim inspektorima u ispostavi Karlovac i Ogulin i to na mjestima gdje se okuplja veći broj maloljetnih osoba, a same aktivnosti bile su usmjerene na uočavanje i sankcioniranje svih neprihvatljivih oblika ponašanja, posebno konzumacije alkohola u ugostiteljskim objektima, duhanskih proizvoda i zlouporabe droga, rizičnih ponašanja u prometu, te na noćne izlaske maloljetnih osoba nakon 23 sata bez pratnje roditelja, skrbnika ili odrasle osobe od povjerenja, ali i prevencije navedenih oblika ponašanja.

Tijekom ovih aktivnosti u zabranjenom noćnom izlasku (čl. 95. Obiteljskog zakona) zatečeno je šestero djece i maloljetnika, te su utvrđena dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (čl. 19. – davanje alkoholnih pića osobi mlađoj od 16 godina i čl. 13. – usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića i dr. pića i napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina). 

Za napomenuti je da su policijski službenici Policijske uprave karlovačke tijekom ljetnih mjeseci također pojačano postupali prema maloljetnim osobama u dane vikenda te je tako u zabranjenom noćnom izlasku zatečeno 11 maloljetnih osoba, a četiri postupanja bila su i temeljem Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića grada Karlovca. 

Cilj poduzimanja ovih aktivnosti nije bio samo sankcionirati sve one koje čine protupravne radnje, nego i podignuti nivo svijesti svih društvenih čimbenika, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba. Prvenstveno se to odnosi na roditelje koji imaju pravo, ali i obvezu, nadziranja druženja svoje djece van obiteljskog doma, osobito onih mlađih od 16 godina, u noćnim satima od 23 do 5 sati, kao i na činjenicu da roditelji moraju biti svjesni i ukazati djeci na opasnosti koje sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti. Ujedno, vlasnicima i djelatnicima trgovina i ugostiteljskih objekata namjera je bila ukazati da je potrebno poštivati zakonske odredbe kojima se brani prodaja duhanskih i alkoholnih pića, odnosno usluživanje i dopuštanje konzumacije alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Osim što je to zakonska obveza, ujedno je i njihova građanska dužnost da time neposredno štite život, zdravlje i opću sigurnost maloljetnih osoba, te posredno i svih građana.
 



Stranica