Savjeti vozačima povodom produženog vikenda

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/Autocesta1.jpg

Policijska uprava karlovačka će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno - represivnih aktivnosti

Foto: ilustracija
 
S obzirom da je u četvrtak 30. svibnja Dan državnosti Republike Hrvatske i blagdan Tijelova, brojni će građani kao i turisti iskoristiti ovaj dan radi proslave odnosno za odlazak u crkve i svetišta gdje se održavaju tijelovske procesije.
 
Također je pred nama i produženi vikend te se u nadolazećim danima očekuje dodatno pojačani intenzitet prometa na našim cestama odnosno na prometnicama koje vode prema moru  kao i prema unutrašnjosti te prema graničnim prijelazima.

Takav povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, a kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, Policijska uprava karlovačka će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno - represivnih aktivnosti. Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru.
 
Također, s ciljem povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu, nadzora i upravljanja prometom na cestama, kao i kvalitetnije organizacije prometnog režima  i nesmetanog odvijanja, a posebice ubrzanja prometnih tokova na mjestima mogućih zastoja,  policijski službenici obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova kao i kontrolu sudionika u cestovnom prometu.

Stoga ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.
 
Apeliramo na vozače da:
 
  • prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme,
  • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
  • na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore,
  • vežu se sigurnosnim pojasom,
  • pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu,
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,
  • poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom),
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
  • pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put,
  • za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.
 
Zbog toplog, lijepog vremena na prometnicama je i velik broj vozača motocikala i mopeda. Međutim, povećanim sudjelovanjem u prometu vozači mopeda i motocikala sudjeluju i u prometnim nesrećama. Stoga je poruka upravo ovoj skupini sudionika da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i mogućnosti motocikla te da ne podcjenjuju opasnosti koje ih očekuju u prometu.
 
Zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima, naplatnim kućicama na autocestama i slično - pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi ovi dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Naposljetku, savjetujemo građanima da prilikom odlaska na misna slavlja, proslave ili u kupovinu ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale u automobile i otuđenja predmeta.

Policijska uprava karlovačka želi vam sigurno i sretno putovanje te ugodan odmor!

Pisane vijesti | Promet i vozila