Savjeti vozačima povodom nadolazećih praznika i blagdana, a posebno vozačima teretnih vozila i autobusa

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/Kamion.jpg

Podsjećamo vozače teških teretnih vozila i autobusa kako je vožnja njihova jedina aktivnost za volanom

Foto: MUP
 
S obzirom na to da će brojni građani kao i turisti iskoristiti ovaj i naredni produženi vikend za putovanja i odlaske na proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te odlaske prema marijanskim svetištima povodom proslave blagdana Velike Gospe, očekuje se dodatno pojačani intenzitet prometa na našim cestama odnosno na prometnicama koje vode prema moru  kao i prema unutrašnjosti te  prema graničnim prijelazima u nadolazećim danima.
 
Pojačani promet očekuje se danas, u poslijepodnevnim i večernjim satima na autocestama u smjeru juga odnosno mora, na državnim cestama kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom radi granične kontrole.
 
Zbog najavljenog pogoršanja vremena, skliskih kolnika i očekivane smjene turista tijekom sutrašnjeg dana očekuju se dodatne poteškoće u prometu, posebice na autocestama kada su mogući kratki zastoji uzrokovani velikim prilivom vozila, prometnim nesrećama te kvarovima na vozilima koji mogu dodatno otežati i usporiti prometni tok. Polučeni dosadašnjim iskustvima pojačani intenzitet prometa očekuje se u vremenskom razdoblju od petka do ponedjeljka poslijepodne zbog čega molimo vozače da poštuju prometne propise, naredbe koje izdaju policijski službenici te vožnju prilagode trenutnoj situaciji na prometnicama.
 
Kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, Policijska uprava karlovačka će osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise.
 
Savjeti vozačima

Budući da je aktivnost policije u prometu samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima savjetujemo sljedeće: 
  •  vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika
  •  prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  •  na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite
  •  poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  •  ne konzumirajte alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje
  •  ne koristite mobitel tijekom vožnje
  •  koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
  •  pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  •  bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  •  pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
  •  prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila. 
 
Savjeti vozačima teretnih vozila i autobusa
 
Vozači teretnih vozila u prometu upravljaju vozilima najveće dopuštene mase, oni su profesionalci i od njih se očekuje najveća odgovornost u prometu.
 
Svaka vaša aktivnost u kojoj fokus nije samo na vožnji povećava mogućnost prometne nesreće.
 
Prosječno vrijeme potrebno za samo kratak pogled na mobitel je 1.3 sekunde. Za to vrijeme vaše vozilo prevali više od 30 metara, odnosno dvostruku dužinu vašeg teretnog vozila te može neprimjetno napustiti prometnu traku za gotovo 2 m. Kad vozite veliko vozilo, budite veliki vozač.
 
  • UMOR – umoran vozač nije u potpunosti usredotočen na vožnju, a vrijeme reakcije i mogućnost procjene prometne situacije su bitno smanjeni. Kako bi vozili odgovorno i sigurno, zaustavite se na propisanim mjestima i odmorite se. 
 
  • MOBITELI I TABLETI – vozači teretnih vozila provode puno vremena za upravljačem i često dolazi do potrebe razbijanja monotonije. Telefoniranje bez „hands free“ uređaja, pisanje poruka, korištenje društvenih mreža i gledanje filmova tijekom vožnje odvraća vozačevu pažnju s vožnje i može dovesti do prometne nesreće. Vozačko mjesto nije kauč. Ne piši poruke! Ne gledaj filmove! Ne lajkaj! Ne surfaj!
 
  • RAZMAK – kako bi sigurno mogli zaustaviti vozilo i na vrijeme reagirati na situacije u prometu u svakom trenutku potrebno je držati dovoljno dugačak razmak do vozila iza kojeg vozite. Ako vozite preblizu teretnog vozila ispred vas to također ometa senzore sistema za upozoravanje vozača da teretno vozilo izlazi iz vozne trake te vam smanjuje vidno polje, osobito na zaustavnu traku gdje može biti parkirano vozilo u kvaru ili vozilo ophodnje autoceste.
 
  • RETROVIZORI – poznato je da teretna vozila imaju veliki „mrtvi kut“ retrovizora kojima vozač prati promet koji se odvija iza njega. Učestalom provjerom prometa preko retrovizora smanjuje se mogućnost prometnih nesreća.
 
  • Sve što odvlači vozačevu pozornost utječe na sigurnu vožnju. Vaša odgovornost i budnost povećava sigurnost svih sudionika u prometu.
 
  • BUDITE VELIKI VOZAČ I VOZITE ODGOVORNO!
 
Naposljetku, ponovno podsjećamo vozače teških teretnih vozila i autobusa kako je vožnja njihova jedina aktivnost za volanom, dok sve vozače i putnike u vozilima podsjećamo na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa kod svih osoba koje se prevoze u osobnim i teretnim automobilima te autobusima, odnosno na moguću pogibeljnost njegovog nekorištenja.
 
Također,  zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.


 

Pisane vijesti | Promet i vozila