S porukom „Živimo život bez nasilja“ PU karlovačka obilježila Dan ružičastih majica

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/Dan_ruzicastih_majica_28_02_24_frendofon/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovaj preventivni projekt bavi se prevencijom vršnjačkog nasilja, a obilježava se u Hrvatskoj kao i diljem svijeta posljednje srijede u veljači

Foto: PU karlovačka
 
U cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja, danas, 28. veljače policijski službenici prevencije Policijske uprave karlovačke zajedno sa Ženskom grupom Karlovac „Korak“ i Udrugom Frendofon organizirali su obilježavanje Dana ružičastih majica, poznatog i kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u čemu su im se pridružili i Grad Karlovac i Karlovačka županija.
 
Ideja o obilježavanju ovog dana javila se 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegove školske kolege također su odjenule ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

U Hrvatskoj je 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. U znak borbe protiv nasilja nad vršnjacima, nosi se ružičasta majica.

Dan ružičastih majica ove godine, u prostorijama Udruge Frendofon, djeca Udruge Frendofon, učenice Osnovne škole Švarča, uz predstavnike Policijske uprave karlovačke, korisnike i djelatnike Ženske grupe Karlovac „Korak“,  Karlovačke županije i Grada Karlovca obilježili su oslikavanjem slikarskih platna golubicom prijateljstva, kao simbolom borbe protiv vršnjačkog nasilja.  Art radionici, koju je vodio djelatnik Udruge Frendofon, diplomirani dizajner Martin Bosiljevac, aktivno su se priključili i načelnik Darko Car, gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin.
 
Obilježavanjem dana ružičastih majica te oslikavanjem platna pozitivnim motivima, željelo se na simboličan način skrenuti pažnju na problem učestalog vršnjačkog nasilja, koji može ostaviti određene posljedice, kako fizičke tako i psihičke.
 
U cilju smanjenja vršnjačkog nasilja iznimno je važna kontinuirana i sustavna provedba preventivnih aktivnosti namijenjenih djeci, mladima, roditeljima i nastavnicima koje su usmjerene razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te podizanju razine svijesti i znanja o pojavnim oblicima vršnjačkog nasilja u cilju stvaranja sigurnije zajednice svih nas, istaknula je Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Karlovac „Korak“.
 
Jasmina Kundić iz udruge Frendofon također je posebno naglasila važnost prevencije vršnjačkog nasilja upravo prema djeci s teškoćama u razvoju, a osobito prema djeci čije teškoće nisu jasno vidljive.
 
Današnja aktivnost je samo jedna u nizu važnih preventivnih aktivnosti koje provodi Policijska uprava karlovačka poput projekta „Lily“, projekta „Živim život bez nasilja“, kampanje „Web heroj“, preventivne aktivnosti„Sigurnost na društvenim mrežama“, kojima je zajednički cilj prevencija u borbi protiv svih oblika nasilja, istaknuo je i načelnik PU karlovačke Darko Car.
 
Također je naveo da je na području Policijske uprave karlovačke evidentirano više kaznenih djela vršnjačkog nasilja nego prekršaja, oko 40-tak godišnje. Točnije u 2023. godini evidentirano je ukupno 40 kaznenih djela vršnjačkog nasilja, od čega je bilo 11 djela u kojima su vršnjaci zadobili tjelesne ozljede, 7 djela prijetnji, 4 djela iskorištavanja djece za pornografiju, 4 nasilničkog ponašanja i dr.
 
Na kraju načelnik Car je poručio svima da je svaki oblik nasilja potrebno prijaviti kako bi zajednički došli do cilja da „ŽIVIMO ŽIVOT BEZ NASILJA“. Toj poruci su se pridružili i gradonačelnik Mandić, koji se između ostalog posebno zahvalio na radu i doprinosu prevenciji upravo prisutnim udrugama te županica Furdek Hajdin koja je poručila mladima da se ne ponašaju nasilno, odnosno da se ponašaju prema svojim vršnjacima na način na koji bi željeli i da se drugi prema njima odnose.

Pisane vijesti