Potpredsjednik Vlade Božinović obišao policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području Policijske uprave karlovačke

Slika /PU_KA/PU_info/2024/Ministar_28_2_2024_Kordunski Ljeskovac/IMG_0356.jfif

Imamo povjerenje u svoje snage i na dnevnoj bazi se prilagođavamo izazovima - poručio je ministar

Tekst: MUP/HINA
Foto: MUP
 
Za obilaska državne granice s Bosnom i Hercegovinom potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da "nikada nelegalne migracije nisu prestale" i da "nema naznaka da ćemo vidjeti kraj tim pokretima ljudi" u nekom narednom periodu, s obzirom na globalna događanja.
 
Hrvatska policija danas je stoga prezentirala tehniku, ljudstvo, raspored, organizaciju kako se nosi sa nezakonitim migracijama. Ministar Božinović istaknuo je da je posao naše policije jedinstven na razini cijele Europske Unije, s obzirom na činjenicu da je Hrvatska država koja ima najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske Unije te specifičan geografski položaj i sukladno tome se mora i organizirati.
 
Pritom su glavni ciljevi smanjenje broja nezakonitih migracija te sigurnost hrvatskih građana i posjetitelja.
 
To je naša zadaća, to je zadaća hrvatske policije. Ja mislim da je obavlja vrlo učinkovito jer, kad pogledate krajnji rezultat kojeg mjere i međunarodne agencije, a to je da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemlja na svijetu. Upravo prije par tjedana Hrvatska je proglašena zemljom kojom se najsigurnije šetati u noćnim satima u cijelome svijetu - to je posljedica ukupnog rada sigurnosnih službi, hrvatske policije, ali sigurno da granična policija i svi dijelove hrvatske policije koji su angažirani na zaštiti državne granice tome daju velik doprinos“, kazao je ministar.
 
Hrvatska policija s nezakonitim migracijama ne nosi se samo na graničnoj crti, već su policijske snage raspoređene i po dubini, upravo s ciljem reakcijske sposobnosti ovisno o tome kako se migranti kreću. Njihov je cilj izbjegavanje policijskih patrola - na samoj graničnoj crti, dublje, iza crte, pa i u dubini teritorija. Stoga su angažirani svi rodovi policije, granična sa 6500 pripadnika, interventna i specijalna policija. Tu je kriminalistička policija koja provodi Operativnu akciju „Koridor“, a koja se proširila na akciju koja je zapravo pod Europolom te uključuje i kriminalističke policije susjednih.
 
Ministar Božinović stoga je istaknuo da upravo zajedničkim radom možemo postići najbolje rezultate: „Mi se od prvog dana ne zanosimo činjenicom da će nam netko drugi štititi granicu i osigurati sigurnost hrvatskih građana i gostiju. Zato prije svega se sami organiziramo, imamo puno povjerenje u svoje snage i na dnevnoj bazi se prilagođavamo svim vrstama izazova.“
 
Podsjetio je da ne trebamo imati iluzije da će migrantska kretanja prestati, jer je Europa atraktivna za građane mnogih zemalja, pogotovo onih gdje postoji i neposredna ugroza te gdje je životni standard takav da su ljudi spremni se upustiti na ovako dalek put. Neki od njih prelaze tisuće kilometara te sigurno nemaju namjeru se vratiti tamo odakle su došli. Pokušavat će koliko god treba puta ne bi li u jednom trenutku prešli granicu Hrvatske i nastavili dalje. Migrantska kretanja stoga su višedimenzionalan problem - humanitarni, politički, ekonomski te sigurnosni.
 
Hrvatska policija ovdje je prije svega zbog sigurnosti, ali i za poštivanje ljudskih prava.
U svakom slučaju, na prostorima prostorima Karlovačke županije, kao i Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske sve do Vukovarsko-srijemske, i u budućnosti ćemo ulagati i u tehniku i u ljude, jer kao što sam kazao ne možemo očekivati niti je na vidiku situacija, pogotovo u današnjim međunarodnim okolnostima, u kojoj možemo predvidjeti kraj migrantskih kretanja“, zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
 
U odnosu na isto razdoblje prošle, ove godine je 11 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je u utorak u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.
Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom da je u isto vrijeme broj nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu porastao za 36 posto zbog preusmjeravanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice.
 
Dodao je da je ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan i da neki od njih ulaze i naoružani. "Bosna i Hercegovina nema kapaciteta i volju te razvijen menadžment. Na jednom sastanku je s hrvatske strane bilo 105 ljudi, a s BiH strane četiri osobe. Ne može se, dakle, računati na nikakvu pomoć", ocijenio je.
 
Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migrantima. "Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dozvoliti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BiH", nastavio je Ničeno.
 
Zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić je proveo predstavnike medija po nedavno otvorenom privremenom registracijskom centru za migrante zatvorenog tipa u Dugom Dolu u kojemu je tada bilo 15 migranta od noći ranije. Ondje je 109 kontejnera, od toga 65 za smještaj s po osam ležajeva.


Pisane vijesti