Rezultati pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/Kamion.jpg

Koordinirana akcija pojačanog nadzora prometa, prvenstveno teretnih vozila i autobusa, policijskih službenika Policijske uprave karlovačke, provedena je u suradnji s inspektorima Državnoga inspektorata, Hrvatskim cestama i Centrom za vozila Hrvatske

FOTO: ilustracija

S ciljem povećanja stanja sigurnosti u glavnom dijelu turističke sezone, ali i preveniranja teških posljedica koje mogu nastati sudjelovanjem teških teretnih vozila i autobusa u prometnim nesrećama, Ministarstvo unutarnjih poslova, samostalno te u suradnji s drugim nadležnim institucijama i policijama susjednih zemalja, provodi preventivne i represivne aktivnosti prema spomenutoj kategoriji vozila.
 
Navedene aktivnosti provode se na autocestama, državnim cestama, kao i na drugim cestama kojima pojačano prometuju navedene kategorije vozila.
 
Tako je i u ponedjeljak, 20. svibnja, od 8:00 do 13:00 sati na autocesti A1 (odmorište Vukova Gorica) iz smjera Karlovca u smjeru juga provedena koordinirana akcija pojačanog nadzora prometa, prvenstveno teretnih vozila i autobusa, policijskih službenika Policijske uprave karlovačke, u suradnji s inspektorima Državnoga inspektorata, Hrvatskim cestama i Centrom za vozila Hrvatske.

Izvršen je nadzor nad ukupno 36 vozila (5 osobnih, 19 teretnih, 11 kombija i 1 autobus).

Utvrđena su ukupno 46 prekršaja:
 
  • 37 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama,
  • 1 prekršaj iz Zakona o zdravlju životinja,
  • 1 prekršaj iz Zakona o provedbi uredbi EU o zaštiti životinja,
  • 7 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Ujedno, prilikom nadzora policija je na izvanredni tehnički pregled u Mobilnu stanicu za tehnički pregled vozila uputila šest vozila. Na svim vozilima utvrđena je tehnička neispravnost od čega su kod četiri vozila utvrđeni veći tehnički nedostaci, a dva vozila su isključena iz prometa budući su kod njih utvrđeni opasni tehnički nedostaci.
 
Pojačano postupanje navedenih aktivnosti s ciljem poštivanja prioritetno odredbi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, nastavit će se i u narednom razdoblju.
 
Naposljetku, ponovno podsjećamo vozače teških teretnih vozila i autobusa kako je vožnja njihova jedina aktivnost za volanom, dok sve vozače i putnike u vozilima podsjećamo na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa kod svih osoba koje se prevoze u osobnim i teretnim automobilima te autobusima, odnosno na moguću pogibeljnost njegovog nekorištenja.



 

Priopćenja | Promet i vozila