PU karlovačka suzbija krijumčarenje migranata i sprječava nezakonite migracije

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenih nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave

Foto: ilustracija 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca.  

U subotu 2. prosinca, na području Karlovca, policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 45-godišnji državljanin Poljske.
 
Zatim u jutarnjim satima 3. prosinca dva su vozila nezakonito prešla državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku te su tom prilikom oštetili spuštenu rampu i ogradu na prijelaznom mjestu. Policijski službenici su ubrzo zaustavili kombi bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka i osobni automobil karlovačkih registarskih oznaka kojim su upravljali državljani Bosne i Hercegovine starosti 36 i 38 godina.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, u vozilima prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Utvrđeno je da su strani državljani koji su prevoženi, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.  

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenih nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave. Također, protiv 36-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava i zbog počinjenog kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari, dok je protiv 38-godišnjaka podnijeta kaznena prijava zbog Krivotvorenje isprave budući da su na vozilu bile nepripadajuće registarske pločice.

Protiv obojice će također biti i podnijet optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakonika o Schengenskim granicama.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon