Prevozili ukupno 39 stranih državljana

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

U teretnom automobilu prevozio 23 strana državljana

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, u jednom danu u četiri navrata zaustavili krijumčare na području Vojnića, Karlovca i Rakovice, koji su prevozili ukupno 39 stranih državljana.

Naime, u popodnevnim satima 8. kolovoza na području općine Vojnić policijski službenici Ravnateljstva policije su, u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad, zaustavili osobni automobil slovenskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji ukrajinski državljanin, dok je kao suvozač zatečen 22-godišnjak, također ukrajinski državljanin. Kontrolom je utvrđeno da su u vozilu prevozili pet stranih državljana.

Istog popodneva policijski službenici Ravnateljstva policije su na području grada Karlovca zaustavili i kontrolirali osobni automobil delničkih registarskih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji hrvatski državljanin koji je prevozio pet stranih državljana. Provjerom vozača utvrđeno je da je osobnim automobilom upravljao za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije zbog čega će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog.

Osim toga, u noći 9. kolovoza na području općine Vojnić policijski službenici Ravnateljstva policije su zaustavili osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 48-godišnji talijanski državljanin koji je prevozio šest stranih državljana. 

Također su, u noći 9. kolovoza, policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad zaustavili još jednog krijumčara na području općine Rakovica, 36-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao teretnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka. Kontrolom je utvrđeno da je u teretnom automobilu prevozio ukupno 23 strana državljana. Protiv vozača će biti podnijeti optužni prijedlozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici i iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, utvrđeno je da kod sebe nije imao nijedan dokument s fotografijom na osnovu kojeg bi se utvrdio njegov identitet, kao i da je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje te da je prevozio u vozilu više osoba od dozvoljenog broja osoba upisanog u prometnoj dozvoli.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima policijskih službenika Policijske uprave karlovačke utvrđeno je da je svih 39 stranih državljana nezakonito ušlo u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Protiv petorice naprijed navedenih muškaraca bit će podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon