"Poštujte naše znakove“ održana za osnovnoškolce u Vojniću

  • Slika /PU_KA/PU_info/2024/Vojnić_poštujte naše znakove/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Poznavanje prometnih propisa i razvijena prometna kultura već kod najmlađih sudionika u prometu, pokazali su se kao ključni čimbenici koji utječu na njihovu sigurnosti 

Foto: PU karlovačka

Danas, 13. veljače, u organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave karlovačke, a u suradnji s općinom Vojnić, Osnovnom školom Vojnić i partnerima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa u Domu kulture „Petar Svačić“ u Vojniću održane su aktivnosti iz preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova  „Poštujte naše znakove“.
 
U uvodnom dijelu programa, za oko 80-tak djece od 1. do 4. razreda održana je zanimljiva i hvale vrijedna interaktivna radionica pod nazivom „Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu prometa koju je vodio policijski službenik Andrija Dražetić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije. Zatim je izvedena edukativna, ujedno i interaktivna predstava „Kata i Nino na putu do škole“ u izvedbi partnera Gradskog kazališta „Zorin dom“ kroz koji su djeca na interesantan način učila znakove u prometu.
 
Danas su djeca kroz igru i zabavu usvojila znanje za sigurnije kretanje u prometu. Po završetku aktivnosti podijeljeni su im preventivni materijali.
 
U sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine nastao je ovaj edukativni program s ciljem promicanja prometne kulture među najmlađom populacijom kao i podizanja razine sigurnosti djece u prometu.

O važnosti ove akcije, koja se provodi kontinuirano, još od 1995. godine, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. U 2023. godini na području Republike Hrvatske na cestama je smrtno stradalo 274 osoba, od čega desetero djece kao i u 2022. godini. Ujedno, u vožnji, kada se autosjedalice pravilno koriste, umanjuju se rizik smrti i ozljede djeteta kao putnika uslijed sudara stoga je obavezno za prijevoz djece koristiti autosjedalicu.
 
Budući da je ova akcija postala tradicionalnom još jednom ukazujemo na potreban oprez koji se ne očekuje samo od djece i vozača, već i od svakog sudionika u prometu.
 
Poznavanje prometnih propisa i razvijena prometna kultura već kod najmlađih sudionika u prometu, pokazali su se kao ključni čimbenici koji utječu na njihovu sigurnosti. 

Pisane vijesti | Promet i vozila