Podsjetnik vozačima motocikala, mopeda, osobnih prijevoznih sredstava i bicikala te pješacima

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Osim savjeta za sigurno sudjelovanje u prometu podsjetit ćemo i kolike su kazne za najčešće prometne prekršaje

Foto: ilustracija
 
Započela je turistička sezona i sve je veći broj sudionika u prometu te su svi dužni pridržavati se odredbi Zakona o sigurnosti prometa odnosno voditi računa o sigurnosti, kako o svojoj, tako i o tuđoj.
 
Vozači i putnici motocikala, mopeda, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju njihovu sigurnost, ali i sigurnost svih drugih sudionika u prometu.

Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.
 
Osim savjeta za sigurno sudjelovanje u prometu podsjetit ćemo i kolike su kazne za najčešće prometne prekršaje.

 
Vozač motocikla ili mopeda mora za vrijeme vožnje nositi zaštitnu kacigu. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura.
 
Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a ako se postupi suprotno ovim odredbama novčana kazna je 30 eura.
 
Vozač ne smije naglo povećavati brzinu na takav način da dolazi do proklizavanja kotača, kao niti upravljati mopedom ili motociklom na jednom kotaču. Osim što je ova radnja vrlo opasna, koštat će prekršitelja 130 eura. Ista novčana kazna propisana je ukoliko vozači voze slalom odnosno motociklom ili mopedom prelaze iz trake u traku.

 
Vozač bicikla  i osobnog prijevoznog sredstava koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Za postupanje suprotno odredbama propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura.
 
Također, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha čime bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura.
 
Ujedno, vozač bicikla, osobnog prijevoznog sredstva, mopeda i motocikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, vući ili gurati predmete. Ukoliko se postupi suprotno ovim odredbama i za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna od 30 eura.

 
Što se tiče pješaka, izdvajamo da ukoliko se u blizini ne nalaze pješački prijelazi koje pješaci moraju obvezno koristiti (ako nisu udaljeni više od 50 m u naselju, odnosno 100 m izvan naselja), ulicu trebaju prelaziti bez zaustavljanja i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjere da to mogu učiniti na siguran način, u suprotnom slijedi kazna u iznosu od 30 eura.

 
Vozače osobnih prijevoznih sredstava (električni romobil, električni monocikl, hoverboard, segway i druga slična vozila) podsjećamo da je maksimalna dozvoljena brzina 25 km/h, 14 godina je minimalna dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima, a nošenje zaštitne kacige je obavezno. Također, na osobnim prijevoznim sredstvima smije se prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu. Obavezno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozilo mora biti osvijetljeno.
 
Novčanom kaznom od 130 eura kaznit će se vozači osobnih prijevoznih sredstava ukoliko se kreću zabranjenom površinom, nepropisno prelaze kolnik te ostavljaju vozila na prometnoj površini.
 
 
U cilju povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu, apeliramo na pješake i bicikliste, kao jedne od najranjivijih skupina sudionika, da dosljedno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a ujedno ostalim vozačima motornih vozila savjetujemo da uvijek budu svjesni i predvide prisutnost mopeda i motocikala na cesti, kao i da budu spremni na njihovu iznenadnu pojavu u blizini.
 
Podsjećamo, svaki sudionik cestovnog prometa odgovoran je za primjenu prometnih pravila kako bi sigurno stigao do svog odredišta.

Priopćenja