Podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/vozilo_3.jpg

Policijski službenici će i dalje kontinuirano nastaviti s poduzimanjem svojih aktivnosti u cilju upoznavanja sudionika u prometu na poželjno ponašanje vozača, a prema svima onima koji će grubo kršiti prometne propise, poduzimat će represivne mjere

Foto: ilustracija

S obzirom na posljednje upite građana i objave  u medijima oko posjedovanja obvezne opreme za sva vozila odnosno osobne i teretne automobile te autobuse, Policijska uprava karlovačka obavještava i podsjeća vozače na važnije odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao i na izmjene Zakona koje su stupile na snagu 30. srpnja 2022. godine.

Što se tiče opreme vozila, osobni i teretni automobili, te autobusi moraju biti opremljeni:
 
  • vatrogasnim aparatom punjenim prahom ABC
  • imati znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolniku ceste
  • moraju imati jednu kutiju za pribor prve pomoći ( autobusi s više od 25 sjedećih mjesta dvije kutije), koja sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, mora biti u skladu s hrvatskom normom HRN 1112, osim vozila koja se uvoze i imaju serijski ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normama matične zemlje.
  • moraju biti opremljeni reflektirajućim prslukom, koji je vozač dužan koristiti na cesti kada obavlja neke radnje uz vozilo
  • moraju imati rezervne žarulje.
 
Vozač koji ne posjeduje kutiju prve pomoći  kaznit će se novčanom kaznom od 300.00 kn ili 30 eura.
 
Nadalje, u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine obavezna je uporaba zimske opreme. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koji nemaju zimsku opremu i teretnim autobusima s priključnim vozilom. Prije započinjanja vožnje, vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu s vozila. Vozač koji postupi suprotno navedenom kaznit će se novčanom kaznom od 1000.00 kn ili 130 eura.

Ovom prilikom ćemo spomenuti i četiri ubojice u prometu kao i druge prometne prekršaje, te ponovno podsjećamo:
 
  • vozilom možete upravljati ukoliko imate važeću vozačku dozvolu
  • ukoliko ste kao mlada osoba konzumirali alkoholna pića, ne upravljajte vozilom
  • policija će postupati i prema vozačima koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola
  • poštujte i pridržavajte se ograničenja brzine kretanja, propisane zakonom ili postavljenim prometnim znacima
  • mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku
  • koristite sigurnosni pojas na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilu
  • uvijek i bez iznimke te pravilno koristite dječju sjedalicu.
 
Također napominjemo da je u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka obavezno korištenje dnevnik ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani  i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke će i dalje kontinuirano nastaviti s poduzimanjem svojih aktivnosti u cilju upoznavanja sudionika u prometu na poželjno ponašanje vozača, a prema svima onima koji će grubo kršiti prometne propise, poduzimati će se represivne mjere.

U svojim postupanjima policija će provjeravati i obveznu opremu vozila i poduzimati mjere prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Još jednom pozivamo sve sudionike da se pridržavaju prometnih pravila, a sve u cilju povećanja sigurnosti svih onih koji sudjeluju u prometu.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila