Plakatima o pojasu i mobitelu do veće sigurnosti u prometu

Slika PU_KA/PU_info/2017/Konferencija_za_medije_plakati_promet/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Vezano za projekt izrade preventivnih plakata na temu djelovanja na savjest vozača da obavezno tijekom vožnje motornih vozila koriste sigurnosni pojas te da ne koriste mobilni uređaj danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana konferencija za medije.

Na konferenciji za medije uz predstavnike Policijske uprave karlovačke sudjelovale su i predstavnice Srednje škole Duga Resa čija idejna rješenja su izabrana i to Martina Katić i Matea Štedul te njihova mentorica prof. Vanja Car. 

Naime, s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i razvijanja svijesti kod vozača o nekorištenju mobitela u vožnji te korištenja sigurnosnog pojasa, Policijska uprava karlovačka uz potporu Savjeta za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije, a u suradnji sa Srednjom školom Duga Resa (smjer grafički dizajn) provela je projekt izrade preventivnih plakata. 

U ovom projektu sudjelovalo je 17 učenika 4. razreda smjera grafički dizajn koji su dali svoje kreativne i umjetničke ideje za osmišljavanje plakata. Izrađeno je 15 prijedloga plakata, a dva su odabrana – rekla je prof. Vanja Car. Ujedno, naglasila je kako su sretni da im se pružila prilika za ovakvom suradnjom te se zahvaljuju na ukazanom povjerenju. 

O ideji i samom projektu izrade plakata, medijima je detalje prezentirao voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražen Živčić. Naime, prateći sigurnosne pokazatelje o sigurnosti u prometu uočeno je povećanje broja prekršaja po pitanju nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji i korištenja mobitela u vožnji što je ponukalo da se putem preventivno-edukativnih plakata utječe na svijest vozača i putnika u vozilima, a u cilju sigurnosti svih sudionika u prometu – istaknuo je voditelj Živčić. Plakati će uz pomoć jedinica lokalne samouprave biti postavljeni na panoe u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu, Ozlju i Slunju. 

Da vozači u velikoj mjeri nisu svjesni da nevezanje sigurnosnim pojasom i korištenje mobitela u vožnji može imati teške posljedice i stradavanja kod prometnih nesreća svjesne su i dvije mlade učenice Martina Katić i Matea Štedul čija idejna rješenja su izabrana te su svoju viziju i poruku uz potporu mentorice prof. Car pretočile na plakat. Za njihove zasluge Policijska uprava karlovačka osigurala je prigodni poklon koji im je danas uručio voditelj Živčić. 

Podsjećamo, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima na kojima je ugrađen, kao i da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke. Za nepridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 500 kuna.

U cilju povećanja razine sigurnosti u prometu policijski službenici će svoje mjere i radnje usmjeravati na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji. 
 



Stranica