Osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Trojica muškaraca osumnjičena su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Hrvatske ( r.1965., r.1969.) i jednim dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije (r.1967.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu četvero hrvatskih državljana (r. 1938., r. 1936., r. 1942., r. 1913.).

Spomenutu trojicu muškaraca sumnjiči se da su 16. studenog 1991. godine, tijekom oružanog sukoba između tzv. „JNA“ i paravojnih postrojbi tzv. „RSK“ s Hrvatskom vojskom te tijekom napada na Republiku Hrvatsku, učestvovali u napadu paravojnih jedinica tzv. „RSK“ na mjesto Batnoga na području općine Cetingrad i počinili ratni zločin na štetu hrvatskih državljana.

Sumnja se da je prvoosumnjičeni (r. 1965.) kao zapovjednik diverzantskog voda Štaba Teritorijalne obrane Vojnić zapovijedao i rukovodio postrojbom, dok su drugoosumnjičeni (r. 1967.) i trećeosumnjičeni (r. 1969.) kao pripadnici tog diverzantskog voda, sudjelujući u napadu dolaskom u zaseok Pećine, iz vatrenog oružja zapucali prema civilima u bijegu i tom prilikom ubili muškarca (r.1938.) i ranili ženu (r. 1936.).

Nadalje, sumnja se da je 16. studenog 1991. godine, u nastavku napada paravojnih jedinica tzv. „RSK“ nakon prolaska kroz mjesto Batnoga i neposredno po zauzimanju mjesta Ponor na području općine Cetingrad, prvoosumnjičeni usmeno zapovjedio drugoosumnjičenom da usmrti dvoje zarobljenih civila (r. 1942., r. 1913.) koje su prije toga zlostavljali i ponižavali pripadnici diverzantskog voda, a što je drugoosumnjičeni i učinio.     

Opisani način postupanja osumnjičenih protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te će Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci biti dostavljena kaznena prijava.

Osumnjičeni su nedostupni nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njima raspisana potraga.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon