Osumnjičeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika PU_KA/MUP_slike/policajac03.jpg

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu i u suradnji s njima, proveli su i dovršili opsežno kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana (54, 45 i 34 godine) zbog sumnje u počinjenje kaznih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 54-godišnjak i 34-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Naime, 54-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva s riječkog područja u 2009. godini s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor i izjavu, te naložio svojoj 34-godišnjoj zaposlenici da isto provede kroz poslovne knjige društva, a što je ona i učinila. Također, na temelju istog ugovora kao predsjednik nadzornog odbora drugog trgovačkog društva s ogulinskog područja s istom namjerom naložio je provođenje te dokumentacije kroz poslovne knjige tog društva, a radi zatvaranja postojećih dugovanja između spomenutih društava. Ujedno, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i da su 54-godišnjak i 45-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zlouporabe stečaja. Njih se sumnjiči da su kao odgovorne osobe trgovačkih društava s riječkog i ogulinskog područja u 2009. godini sklopili i ovjerili ugovor o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja. Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjižba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja. Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv osumnjičenih osoba proslijeđeno je posebno izvješće.

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu i u suradnji s njima, proveli su i dovršili opsežno kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana (54, 45 i 34 godine) zbog sumnje u počinjenje kaznih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 54-godišnjak i 34-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Naime, 54-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva s riječkog područja u 2009. godini s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor i izjavu, te naložio svojoj 34-godišnjoj zaposlenici da isto provede kroz poslovne knjige društva, a što je ona i učinila. Također, na temelju istog ugovora kao predsjednik nadzornog odbora drugog trgovačkog društva s ogulinskog područja s istom namjerom naložio je provođenje te dokumentacije kroz poslovne knjige tog društva, a radi zatvaranja postojećih dugovanja između spomenutih društava. 

Ujedno, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i da su 54-godišnjak i 45-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zlouporabe stečaja. Njih se sumnjiči da su kao odgovorne osobe trgovačkih društava s riječkog i ogulinskog područja u 2009. godini sklopili i ovjerili ugovor o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja. Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjižba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja. 

Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv osumnjičenih osoba proslijeđeno je posebno izvješće
 



Stranica