Osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljena kaznena prijava

Foto: ilustracija

​Policijski službenici Policijske uprave karlovačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci proveli su kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu sedmero civila, a koje je počinjeno 10. travnja 1992. godine.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je muškarac (r.1970.) kao pripadnik paravojne postrojbe, 10. travnja 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba između tzv. „JNA“ i paravojnih postrojbi tzv. „RSK“ s Hrvatskom vojskom te napada na Republiku Hrvatsku, iz tada privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske s neprijateljskih položaja minobacačkog odjeljenja u mjestu Kamensko pored Karlovca, samovoljno i bez ičijeg dopuštenja iz minobacača ispalio dvije minobacačke granate na područje grada Karlovca. Granate su pale u neposrednoj blizini Autobusnog kolodvora u Karlovcu te je u eksploziji smrtno stradalo dijete (r. 1985.), jedno dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede opasne po život (r.1977.), a pet osoba je lako ozlijeđeno (r.1945., r. 1955., r.1957., r.1959., r.1984.).
 
Opisani način postupanja osumnjičenika protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljena kaznena prijava.
 
Osumnjičeni je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njim raspisana potraga.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon