Osumnjičen za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Osumnjičeni je oštetio državni proračun i trgovačko društvo za najmanje 73.800 eura

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da 49-godišnjak, kao odgovorna osoba i direktor trgovačkog društva s područja Karlovačke županije, u razdoblju od 18. veljače 2020. do 30. studenog 2020. godine  nije polagao gotovinu od ostvarenog prometa na žiro-račun društva u uvjetima blokade računa društva, već je gotovinu protupravno zadržao za sebe, čime je oštetio trgovačko društvo za iznos od najmanje 68.000 eura.
 
Ujedno, osumnjičeni 49-godišnjak se sumnjiči da u istom razdoblju nije podnio porezne prijave za 2020. godinu što je imalo utjecaja na smanjenje iskazanih i uplaćenih obaveza PDV-a čime je oštetio državni proračun za iznos od najmanje 5.800 eura.
 
Također nije osigurao pravilno vođenje poslovnih knjiga koje je prema odredbama članka 11. Zakona o računovodstvu bio dužan voditi radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza te na zahtjev nadležnog poreznog tijela nije dostavio poslovne knjige čime je bio otežan odnosno onemogućen pregled poslovanja navedenog trgovačkog društva.
 
Isto tako 49-godišnjaka se tereti da je kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva u razdoblju od 18. veljače 2020. godine do 1. veljače 2022. godine propustio u roku tri tjedna, nakon što je društvo postalo nesposobno za plaćanje, zatražiti pokretanje stečajnog postupka iako je znao da je predmetno trgovačko društvo nesposobno za plaćanje.
 
Na navedeni način pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 73.800 eura.
 
Zbog sumnje da je 49-godišnjak počinio kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Utaja poreza ili carine, Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona i Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno je posebno izvješće.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon