Osnivač i direktor trgovačkog društva počinio više kaznenih djela

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Protiv osumnjičenika Općinskom državnom odvjetništvu podnijeto je Posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave

Foto: ilustracija
 
Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom.
 
Sumnjiči ga se da je u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2021. godine kao jedini osnivač i direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Karlovcu počinio kaznena djela Utaja poreza ili carine. S ciljem izbjegavanja prijave dijela poreza na dodanu vrijednost, nadležnom poreznom tijelu nije predao PDV obrasce niti na drugi način obavijestio o činjenicama koje su od utjecaja na iznos porezne obveze, za koju iz objektivnih okolnosti proizlazi da je znao ili mogao znati da će dio poreza na dodanu vrijednost za navedeno razdoblje u iznosu od najmanje 8 527,00 eura, ostati neprijavljeno. 
 
Zatim se muškarca sumnjiči da je u istom razdoblju počinio i kazneno djelo Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Kao odgovorna osoba trgovačkog društva nije vodio poslovne knjige koje je prema Zakonu o računovodstvu bio dužan voditi radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza čime je otežana odnosno onemogućena preglednost poslovanja navedenog trgovačkog društva, a slijedom toga i određivanje parametara za obračun poreznih obveza, ne predavši obrasce PDV-a te je na taj način utjecao na vjerodostojnost poslovnih knjiga. 
 
Također se 49-godišnjaka sumnjiči i za kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Kao odgovorna osoba trgovačkog društva propustio je u roku od tri tjedna nakon što je trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje, zatražiti pokretanje stečajnog postupka, iako je znao da je poslovni račun navedenog trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi od 9. veljače  2022. godine te da je 10. travnja 2022. godine protekao rok od 60 dana neprekidne blokade računa, čime je isto trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje. Na dan 22. kolovoza 2023. godine na računima i novčanim sredstvima trgovačkog društva evidentirano je 560 dana neprekidne blokade zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 28.437,50  eura.
 
Protiv osumnjičenika Općinskom državnom odvjetništvu podnijeto je Posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave budući da je osumnjičen za počinjenje gore navedenih kaznenih djela.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon