Održavanje preventivno – sigurnosne akcije „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021“

Slika /PU_KA/PU_info/2021/Dani_tehničke_ispravnosti_motocikala_mopeda/Dani TI_MM - plakat 3.jpg

Pozivamo sve zainteresirane vlasnike motocikala i mopeda da se jave u redovne stanice za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti

FOTO: Ilustracija

Preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021“ provodit će se u razdoblju od 3. svibnja (ponedjeljak) do 8. svibnja (subota) u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila na području Republike Hrvatske.

Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske.

Kao što nam je svima poznato, motocikli i mopedi su, kao i sva ostala vozila L kategorije, posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu. Dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Akcija ima isključivo preventivno – sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu, odnosno izbjegli prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila.

Vlasnici vozila se u akciju uključuju dobrovoljno, a fokus je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanice za tehnički pregled sa ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila za koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije postoji zakonska obveza provesti tehnički pregled i registraciju.

Također je potrebno naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti te uputiti u ovlašteni servis.

Prvih 1.500 vozača koji će sudjelovati u akciji na poklon će dobiti sprej za podmazivanje lanca. 

Pisane vijesti | Promet i vozila