Nagrađeni ljubazni vozači

Slika PU_KA/PU_info/2017/Dan_ljubaznosti_u_prometu_PPRP/naslovnica.jpg

Foto: ilustracija

Nakon provedene akcije Dan ljubaznosti u prometu koja je održana 5. srpnja na području grada Karlovca, s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, danas je u prostorijama Policijske uprave karlovačke održana konferencija za medije. I ove godine aktivnost je provedena u suradnji s Gradom Karlovcem i to na način da su pripadnici prometne jedinice mladeži na četiri frekventna pješačka prijelaza u Karlovcu bilježili vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji to ne poštuju te je metodom slučajnog izbora odabrano 10 vozača.

S rezultatima akcije, koju je Postaja prometne policije Karlovac organizirala drugu godinu za redom, na današnjoj konferenciji upoznao nas je načelnik Postaje prometne policije Karlovac, Saša Lenard koji je u svom izlaganju naglasio da bi usmjeren pogled pješaka prema vozačima koji nailaze na pješački prijelaz, a potom reakcija vozača koji uz osmjeh rukom daje znak pješaku da ga je uočio i da ga propušta, trebao biti standard prometne kulture kojem treba težiti i koji bi trebao postati naša svakodnevica. Ta svijest ne uključuje samo poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača, već razvijanje prometne kulture kod obje skupine sudionika u prometu te viši stupanj međusobne interakcije, tolerancije i vizualne komunikacije između vozača i pješaka. 
Akcija je provedena na četiri lokacije, odnosno na pješačkim prijelazima u ulicama Rakovac, Vladka Mačeka, Trg Petra Zrinskog i Trg Josipa Broza u Karlovcu gdje smo evidentirali ukupno 1194 vozača motornih vozila od kojih je njih 797 ili 66,8% propustilo pješake na pješačkom prijelazu, a njih 397 ili 33,2% to nije učinilo. Može se reći da podaci i nisu toliko loši, ali imajući u vidu sve naprijed navedeno, želja nam je da se broj onih koji poštuju prednost pješaka ipak znatno poveća, istaknuo je načelnik Lenard.

Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić u svom obraćanju istaknuo je da podržava provođenje ovakvih aktivnosti i da će se zalagati za nastavak dobre suradnje između Grada Karlovca i Policijske uprave karlovačke. Ujedno, zadovoljan je što građani u našem gradu imaju izraženu svijest i osjećaj odgovornosti u prometu koja se provedbom ovakvih akcija dodatno povećava.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić, čestitao je nagrađenim vozačima te izrazio zadovoljstvo što se među njima nalaze vozači različitih dobnih skupina od mladih do onih starijih s više godina vozačkog iskustva i što svi jednako poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinose povoljnom stanju sigurnosti u prometu.
 



Stranica