Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa temeljem Plana TISPOL-a

Slika PU_KA/MUP_slike/POJAS.jpg

Foto: ilustracija

Na području zemalja Europske unije svaki mjesec u trajanju od sedam dana provode se ciljane akcije s naglaskom na određenu prometnu problematiku kao što su nadzor teretnih automobila i autobusa, korištenje sigurnosnog pojasa, nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga, te nadzor brzine kretanja vozila. 

Tako se u vremenu od 9. do 15. ožujka u svim zemljama Europske unije te na cijelom području Republike Hrvatske temeljem Plana aktivnosti organizacije TISPOL (Europska mreža prometne policije – nevladina organizacija), provodi preventivno-represivna akcija u prometu usmjerena prvenstveno na korištenje sigurnosnog pojasa.

U skladu s time na području Policijske uprave karlovačke u vremenu od 11. do 12. ožujka policijski službenici ciljano su kroz nadzor prometa nadzirali korištenje sigurnosnog pojasa svih sudionika u prometu. Tom prilikom zabilježeno je 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, i to 45 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjim sjedalima te 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima. U prekršaju su zatečene 64 odrasle osobe (vozači i putnici u vozilu), a isto tako u vozilima je zatečeno i jedno dijete koje nije prevoženo na propisan način. 

Obzirom da je Nacionalnim programom sigurnosti prometa na cestama 2011. – 2020. godine, između ostalog, dugoročni cilj da do 2020. godine 98% sudionika u prometu koristi sigurnosni pojas, smatramo potrebitim podsjetiti sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih odredbi vezanih uz korištenje sigurnosnog pojasa. 

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima na kojima je ugrađen, a za ne pridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 500 kuna. Ujedno radi povećanja sigurnosti djece u vozilima bitno je podsjetiti i na važnost pravilnog korištenja dječjih sjedalica.

Između ostalog ovom akcijom nastoji se potaknuti svijest vozača da obvezno koriste sigurnosni pojas kao i da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja. Korištenjem sigurnosnog pojasa povećava se sigurnost vozača i putnika u vozilu te smanjuje mogućnost težeg ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće.

U cilju povećanja ukupnog stanja sigurnosti u prometu na našim prometnicama policijski službenici će do 15. ožujka i dalje pojačano nadzirati propisno korištenje sigurnosnog pojasa, kao i poštivanje svih prometnih pravila i propisa.
 



Stranica