Na području Saborskog spriječeno krijumčarenje 14 stranaca u Republiku Hrvatsku

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/RH MUP novi.jpg

Muškarci su osumnjičeni da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku

Foto: ilustracija

​Policijski službenici Ravnateljstva policije koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su jučer, 31. ožujka na području općine Saborsko, u mjestu Kuselj, zaustavili kamper vozilo čeških nacionalnih oznaka u kojem je 25-godišnji državljanin Bjelorusije prevozio 14 stranih državljana, a u mjestu Begovac Plašćanski osobni automobil poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Ukrajine.  

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma policijski službenici su nad dvojicom muškaraca proveli kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da su s unaprijed stvorenom namjerom koristoljublja ušli u Republiku Hrvatsku i sudjelovali u počinjenju navedenog kaznenog djela, odnosno da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku.

Naime, 25-godišnjaka se sumnjiči da je unajmio vozilo za kampiranje čeških nacionalnih oznaka kojim je 31. ožujka u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom u to vozilo primio 14 stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku. Njih deset smjestio je unutrašnjost kamper vozila, a četvero u prtljažni prostor bez ventilacijskog sustava. Osumnjičeni 25-godišnjak je strane državljane, za koje je utvrđeno da se radi o državljanima Turske, na nečovječan i ponižavajući način smjestio u prostor vozila te ih namjeravao prevesti do Italije, ali su ga u tome spriječili policijski službenici.  

Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 42-godišnjak sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora. 

Tijekom postupanja policije prema zatečenim stranim državljanima, svi su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, nakon čega su smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma 25-godišnji državljanin Bjelorusije i 42-godišnji državljanin Ukrajine su predani pritvorskom nadzorniku te su dovedeni u nadležno državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu.


Prethodni slučajevi sprječavanja krijumčarenja osoba:

Provođenjem kompenzacijskih mjera spriječen protuzakonit ulazak stranaca u Republiku Hrvatsku

Spriječeno krijumčarenje stranaca u Republiku Hrvatsku
 

Stranica