Na području PU karlovačke uhvaćeni krijumčari nezakonitih migranata

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Tijekom postupanja policije utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca (39, 33, 34, 29, 43, 31) i dvije ženske osobe (35, 27) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 
U ponedjeljak, 29. svibnja, policijski službenici Ravnateljstva policije su u suradnji s policijskim službenicima PGP Cetingrad na području općine Cetingrad tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi zaustavili teretno vozilo - kombi hrvatskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji državljanin Bjelorusije, dok je suvozač bio 33-godišnji državljanin Bjelorusije. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno 13 stranih državljana.

Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su i državljani Latvije, 34-godišnjak i 35-godišnjakinja također sudjelovali u počinjenju kaznenog djela, na način da su bili prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora. 

Zatim, u utorak 30. svibnja, policijski službenici Ravnateljstva policije su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke također na području općine Cetingrad zaustavili osobni automobil srpskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Republike Srbije. Tijekom kontrole, u automobilu je zatečeno šest stranih državljana.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su državljani Republike Srbije, 43-godišnjak i 27-godišnjakinja također sudjelovali u počinjenju kaznenog djela, na način da su upravljajući osobnim automobilom služili kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata.

Nadalje, istoga dana ubrzo su i na području općine Vojnić policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima PGP Cetingrad zaustavili teretno vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je kako je u vozilu prevozio 26 stranih državljana.

Tijekom postupanja policije utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma osumnjičenici su kazneno prijavljeni. 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon