Na području Karlovca vozačima bicikala podijeljeni reflektirajući prsluci

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Podjela prsluka PPRP studeni/1a.jpg
  • Slika
  • Slika

Ova preventivna aktivnost provodi se s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu

Foto: PU karlovačka
 
Obzirom da su biciklisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Postaja prometne policije Karlovac je u sklopu provođenja preventivno-represivnih aktivnosti na području Karlovca, provela još jednu preventivnu akciju usmjerenu upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu.
 
Policijski službenici dijelili su reflektirajuće prsluke u noćnim satima od 13. studenog do 26. studenog 2023. godine na području Karlovca kako bi se vozačima bicikala i osobnih prijevoznih sredstava podigla razina sigurnosti prilikom sudjelovanja u prometu i skrenula pozornost na potrebu korištenja istih prilikom sudjelovanja u prometu noću, a i danju u uvjetima smanjene vidljivosti.  
 
Prilikom podjele reflektirajućih prsluka čija je nabava financirana sredstvima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. - 2030. policijski službenici vozačima su ukazali i na zakonske obveze kojih se moraju pridržavati prilikom sudjelovanja u prometu te propisanim kaznama.
 
Naime, vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstva koji sudjeluju u prometu, dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom (novčana kazna 30 eura).

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu i osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani (novčana kazna 60 eura).
 
Policijski službenici uvijek uz preventivno djelovanje djeluju i represivno, pa je tako za istaknuti da je Postaja prometne policije Karlovac u razdoblju od 1. siječnja do 27. studenog zbog nekorištenja reflektirajućeg prsluka, reflektirajuće odjeće ili druge reflektirajuće oznake sankcionirala 114 vozača bicikala i 19 vozača osobnih prijevoznih sredstava te će s aktivnostima podjele prsluka nastaviti i u predstojećem razdoblju.  
 
Ovo je samo jedna u nizu preventivno-represivnih akcija koje su do sada provedene na cijelom području Policijske uprave karlovačke, a koja je posebno značajna upravo i zbog dolaska nepovoljnih vremenskih uvjeta, a posebno smanjene vidljivosti, budući su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava, jedni od najranjivijih sudionika u prometu.
 
I ovom prilikom podsjećamo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste i vozače osobnih prijevoznih sredstava, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti cestovnog prometa.

Pisane vijesti | Promet i vozila