Na autocesti zaustavio teretno vozilo u voznoj traci bez da ga je obilježio sigurnosnim trokutom

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija-noć.jpg

Upravljao vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta i pod utjecajem alkohola te pješačio autocestom

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici Postaje prometne policije Karlovac sinoć navečer zaprimili su dojavu da je na autocesti A1, Karlovac, u smjeru Zagreba u desnoj voznoj traci zaustavljeno vozilo koje nije obilježeno sigurnosnim trokutom kao i to da se pješak kreće autocestom u smjeru naplatne postaje u Karlovcu.

Na mjesto događaja upućeni su policijski službenici i ophodari, koji su u teretnom vozilu zagrebačkih registarskih oznaka zatekli 41-godišnjaka koji ih je obavijestio da su ostali bez goriva po koje se pješice uputio 45-godišnjak. Vozilo su policijski službenici i ophodari pomaknuli u zaustavnu traku i propisno obilježili, a pješak je po ophodarima s gorivom vraćen na mjesto događaja. Vožnju vozilom nastavio je 41-godišnjak koji je, zbog načina vožnje, izazvao sumnju da je pod utjecajem alkohola te je na naplatnim postajama Karlovac zaustavljen i alkotestiran. Utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2,17 promila. Vozač je isključen iz prometa i do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten u posebne prostorije policije te će biti sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

S obzirom da je daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je vozilom do trenutka zaustavljanja na autocesti upravljao 45-godišnjak, također je alkotestiran. Utvrđeno je da je vozilom upravljao za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta i pod utjecajem alkohola od 0,88 promila te da zaustavljeno vozilo nije obilježio sigurnosnim trokutom zbog čega će, kao i zbog kretanja pješice autocestom,  biti sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
SAVJETI VOZAČIMA:
 
Napominjemo da je sukladno čl. 79. Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozač dužan:
  • U slučaju zaustavljanja ili parkiranja na javnoj cesti izvan naselja vozač je dužan, uvijek kad za to postoji mogućnost, zaustaviti ili parkirati vozilo izvan kolnika, odnosno na traci namijenjenoj za vozila u kvaru
  • Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku dužan je za vrijeme kretanja izvan vozila označiti se reflektirajućim prslukom, poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila te vozilo odmah ukloniti s kolnika.
  • Ako je vozač zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na tračnicama, dužan ga je s tračnica odmah ukloniti, a ako to nije moguće, odmah poduzeti potrebne mjere da osobe koje upravljaju vozilima koja se kreću po tračnicama na vrijeme budu upozorene na opasnost.
Kazna za nepoštovanje ovih odredbi je 30 eura.

Dakle, nakon što ste učinili sve što možete, i ako možete, sklonili neispravno vozilo s ceste (ili tračnica) trebate učiniti sljedeće:
  • Upalite sva četiri pokazivača smjera
  • Označite se reflektirajućim prslukom
  • Na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila
    • na autocesti i cestama izvan naselja propisana udaljenost je cca 100 metara
    • na gradskoj cesti je propisana udaljenost cca 50 metara danju, a 80 metara noću
  • Pozovite pomoć - vučnu službu, SOS telefon (na autocesti), majstora...
  • Ostanite u blizini vozila na sigurnoj udaljenosti od prometnih traka dok čekate pomoć, jer nije preporučljivo hodati po cesti, a po autocesti je to, sukladno članku 139. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i zabranjeno  te je kazna za nepoštivanje ovih odredbi 60 eura.


Priopćenja | Promet i vozila