Karlovačka policija kontinuirano sprječava prijevoz migranata

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/bljeskalica.jpg

U osobnim i taxi vozilu prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od 15. do 16. kolovoza u tri odvojena događaja spriječili prijevoz migranata na području Policijske uprave karlovačke.
 
Na području Vojnića, 15. kolovoza navečer, policijski službenici pronašli su osobno vozilo bez vozača, bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka, a koje se prethodno nije zaustavilo na naredbe policijskih službenika. U vozilu se nalazilo više stranih državljana. Protiv nepoznatog počinitelja policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. KZ-a., dok se potraga za vozačem nastavlja.
 
Zbog sumnje da je počinio isto kazneno djelo, pritvorskom nadzorniku je predan i 24-godišnji bosansko-hercegovački državljanin kojeg su policijski službenici uhvatili navečer 16. kolovoza, odmah nakon što se također nije zaustavio na naredbe policijskih službenika, a u vozilu bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka je prevozio strane državljane.
 
Istog dana navečer, u taxi vozilu zagrebačkih registarskih oznaka s upaljenim taksimetrom i istaknutim taxi oznakama, na području općine Vojnić, zaustavljen je 62-godišnji hrvatski državljanin. U vozilu je prevozio strane državljane. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 53. Zakona o strancima, protiv hrvatskog državljanina bit će podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu, a zbog počinjenog prekršaja iz čl. 48. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu bit će proslijeđena obavijest nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, budući je utvrđeno da nema odobrenje za obavljanje autotaksi prijevoza na području Karlovačke županije
 
Svi zatečeni prevoženi strani državljani nezakonito su ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon