Iz speleološkog objekta uklonjena minsko-eksplozivna sredstva

  • Slika /PU_KA/PU_info/2022/Iz_speleoloskog_objekta_uklonjena_minsko_eksplozivna_sredstva/7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavaju živote drugih ljudi.

Foto: PU karlovačka

​Policija je postupala po zaprimljenoj dojavi Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Ogulin da se u speleološkom objektu na području Košara, općina Tounj, nalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva. Radi utvrđivanja svih činjenica i poduzimanja mjera policijski službenici Protueksplozijske službe Ministarstva unutarnjih poslova osposobljeni za rad na teško dostupnim mjestima, su danas 27. listopada izvršili ulazak u speleološki objekt te su na dubini od oko 25 metara pronašli i izvukli šest okvira spremnika za automatsku pušku M70, jedan dinamit „Nobel wien“ (neiskoristiv) i sveukupno 548 komada raznog streljiva.  
 
U današnjoj aktivnosti uz policijske službenike sudjelovali su i predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Ogulin i Javne vatrogasne postrojbe Ogulin.
 
Zahvaljujemo na odgovornom ponašanju građana (speleologa), koji su reagirali i policiji pravovremeno dostavili informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava te na taj način doprinijeli povećanju sigurnosti zajednice, ali i očuvanju prirode.
 
Podsjećamo građane na akciju Manje oružja, manje tragedija koja omogućava građanima dragovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
 
Također podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavaju živote drugih ljudi.


 

Pisane vijesti