Građani čuvajte se prijevara putem Interneta!

Slika PU_KA/MUP_slike/policajac02.jpg

Foto: ilustracija 

Jučer su u Policijskoj postaji Karlovac zaprimljene dvije prijave računalne prijevare.

Naime, 20-godišnjak je prijavio da je putem elektroničke pošte radi kupnje određenog predmeta oglašenog na jednom internetskom portalu kontaktirao osobu koja ga je radi kupoprodaje zatražila presliku osobne iskaznice i kartice tekućeg računa. Nakon što je to učinio, 20-godišnjaku se ta osoba više nije javljala, a nakon nekoliko dana utvrdio je da mu s računa nedostaje određeni novčani iznos.

Na sličan način oštećen je i 38-godišnjak, koji je prijavio da je putem elektroničke pošte radi prodaje određenog predmeta stupio u kontakt s osobom koja ga je tražila broj tekućeg računa radi uplate dogovorenog iznosa. Nakon što je 38-godišnjak to učinio naknadno je utvrdio da je sa njegovog računa skinut određeni novčani iznos.

Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od dvije tisuće kuna.

Obzirom da se u posljednje vrijeme na području Republike Hrvatske pojavljuje više slučajeva prijevare kod kupovine ili prodaje putem internetskih stranica te građani postaju žrtve ovog tipa prijevara, podsjećamo građane na važnost samozaštitnog ponašanja, posebice da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka. Pozivamo ih da budu oprezni i da preko Interneta ili telefona ne odaju niti jedan podatak o kartici ili svoje identifikacijske podatke. Također, ukoliko posumnjaju u vjerodostojnost navoda pozivatelja ili osobe koja ih kontaktira putem elektroničke pošte, te da bi mogli biti žrtve prijevare, o tome obavijeste policiju na broj 192, kao i izdavatelja kartice radi sprječavanja neželjene transakcije.
 



Stranica